RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​УПЦ (МП) пояснила, що не так з боротьбою Богомолець проти матів

Автори проекту "про дематюкацію мови" намагаються боротися "з симптомом, але не з захворюванням суспільства".

Про це заявив Запорізький і Мелітопольський митрополит Української Православної Церкви Лука, повідомляє Центр інформації УПЦ в Facebook.

Так, митрополит Лука зазначив, що представники різних верств суспільства засуджують цей законопроект. При цьому він нагадав, що святі отці Церкви лихослів'я прирівнюють "до гріха розпусти, який смердить".

"Однак, нас не лякає випускати словесний сморід, який має глибоке язичницьке коріння, пов'язане з демонічними силами. Тобто, вживаючи мат, людина вступає у зв'язок із демонічними силами", - пояснює митрополит Лука позицію Церкви.

Коментуючи законопроект "про дематюкаціі мови", Запорізький митрополит, кандидат медичних наук, згадав випадок зі своєї студентської практики, коли пацієнтка з пухлиною мозку "на всі питання відповідала тільки матом".

"Її лікуючий лікар пояснив мені, що це результат наявності пухлини головного мозку (таке буває при певній локалізації пухлини), вона на всі питання відповідала тільки матом. Після операції до неї знову повернулася нормальна мова, вона навіть не могла повірити, що таке з нею було", - розповів митрополит.

За його словами, в описаному випадку причина лихослів'я - фізична хвороба.

"І це можна пояснити, а зараз нам намагаються довести, що злоякісна духовна пухлина нашого розуму - це прекрасно", - пояснює владика Лука.

Будь-яке слово несе в собі інформацію, яка впливає на свідомість людини, формує і змінює його, зазначає митрополит.

"В який бік змінює людину блудослів'я? Фактично дитина, яка з дитинства чує це, намагається дізнатися сенс, що призводить до його розбещення. Тобто, блудослов розбещує дітей. Знищуючи в дитині відчуття сорому, сквернослов готує його до порушення закону без докорів сумління", - вважає Запорізький митрополит.

При цьому владика Лука зазначає, що лихослів'я є "симптомом моральної деградації" суспільства, і саме з нею і необхідно боротися сьогодні в першу чергу.

"Необхідно з великим сумом зазначити, що автори законопроекту намагаються боротися з симптомом, але не з захворюванням нашого суспільства - моральною деградацією, втратою непорушних людських цінностей", - заявив Запорізький митрополит.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Супрун відреагувала на пропозицію народних депутатів заборонити використання нецензурних слів.