RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Річниця ракетного удару Росії по ЗСУ під Зеленопіллям: в мережі діляться архівними фото і відео

П'ять років тому, 11 липня 2014 року, військовослужбовці ЗСУ, які перебували в районі населеного пункту Зеленопілля неподалік від міста Ровеньки, Луганської області, були обстріляні з російської реактивної артилерії з території РФ: в ході обстрілу загинуло 36 осіб.

У мережі згадують загиблих захисників України і публікують фото і відео з місця обстрілу.

Під Зеленопіллям загинули військові 24-ї механізованої, 79-ї аеромобільної бригади та мотоманевреної групи прикордонників.

Як встановили журналісти-розслідувачі групи Bellingcat, обстріл здійснювався сучасною російською РСЗВ "Торнадо-Г", яку донбаські сепаратисти ніяк не могли захопити в української армії, оскільки вона не перебувала на озброєнні ЗСУ. 24 липня 2014 року американський уряд заявив, що у нього є однозначні докази того, що російські військові вели вогонь по українській території з-за кордону з російської території, і три дні по тому Пентагон опублікував супутникові знімки, на яких зображений обстріл українських позицій важкою артилерією з території Росії.

"Пишу вночі. Бо їх убивали в цю ніч. 5 років тому. 36 життів Героїв. Близько 100 поранених. 11 липня 2014 року з 04:30 відбувся обстріл опорного пункту в Зеленопіллі Луганської області. В історію трагедія ввійде як перше масове застосування регулярних військ РФ проти Збройних сил України. Загинули військові 24-ї механізованої, 79-ї аеромобільної бригад і мотоманевреної групи прикордонників", - пише волонтер Аліна Боднар.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в середу, 10 липня, на території Донецької області в районі Гранітного бойовики обстріляли колону Об'єднаних сил, в якій перебував глава Донецької ОДА Павло Кириленко. Один боєць ЗСУ загинув.