RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Україні випробували поліпшену версію "Граду": опубліковано фото

Підприємство "Шепетівський ремонтний завод", яке входить до складу концерну "Укроборонпром", розробило проект реактивної системи залпового вогню, що отримала позначення БМ-21УМ і назву "Берест".

Про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони України.

Як зазначається, проект являє собою глибоку модернізацію існуючого комплексу БМ-21 "Град". Її суть - в заміні існуючих деталей, а також в застосуванні нових пристроїв. Всі комплектуючі - українського виробництва, що значно знижує вартість виробу і виключає імпортозалежність. "Берест" здатний замінити у військах "морально і фізично застарілі" радянські "Гради".

Проект "Берест" передбачає збереження основних особливостей базового зразка і декількох його деталей. У той же час будуть оновлено різноманітні вузли і встановлено сучасні пристрої. За словами розробників, це дозволяє оптимізувати виробництво, підвищити технічні характеристики і поліпшити бойові якості комплексу.

Установка додаткових десяти пускових труб збільшує мобільність і потужність "Береста" для ураження цілей з різних позицій, без додаткової перезарядки боєкомплекту.

Розробники проекту відмовилися від базового шасі застарілого "Уралу". Тепер використовується шасі КрАЗ-5401НЕ. Екіпаж на марші і під час стрільби може перебувати в кабіні з дворядним розташуванням сидінь. Наявність деяких нових приладів дозволяє екіпажу здійснювати підготовку до стрільби і вести вогонь, не покидаючи кабіни. Робочі місця екіпажу оснащені всім необхідним обладнанням - пультом управління, пусковою установкою, навігаційною системою і засобами зв'язку. Планується установка бортового комп'ютера, який дозволяє в режимі онлайн приймати координати і розвіддані для ураження цілей.

"Під час проектування "Береста" тісно співпрацювали саме з тими, хто обслуговує в умовах бойової обстановки ракетні системи залпового вогню - військовими артилерійських підрозділів. Врахували їхні поради і побажання", - зазначив головний інженер заводу Станіслав Войтенко.

Як повідомляв "Апостроф", 24 липня в Україні пройшли випробування нового зразка ракетного озброєння - комплексу "Вільха-М".