RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

День Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: що категорично не можна робити 30 вересня

День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії традиційно відзначають 30 вересня. Вважається, що римські мучениці, які жили в II столітті, є покровительками всіх жінок. У народі у свята є й інша назва - Всесвітні бабські іменини.

Історія свята

Згідно з переказами, вдова Софія і її три дочки - 12-річна Віра, 10-річна Надія та 9-річна Любов - жили в II столітті нашої ери в Римі. На той час більшість римлян були язичниками, а Софія виховувала своїх дітей у християнстві.

У 137 році, коли почалися жорстокі переслідування християн, Софію та її дочок заарештували. Імператор Андріан під час суду зажадав від жінки і її дітей відректися від віри, але вони відмовилися. Віру, Надію і Любов замучили до смерті на очах матері. Софію не вбили, вона поховала своїх дітей і два дні не відходила від їх могили. На третій день жінка померла. Церква зарахувала сестер та їхню матір до лику святих.

Традиції

У народі вважали, що в це свято господиня з ранку повинна була поплакати на повний голос, щоб захистити сім'ю від бід і хвороб. Після жінки пекли для рідних іменинні пироги і кренделі. Молодь в цей день влаштовувала гуляння, а заміжні жінки ходили до церкви. Крім того, в день Віри, Надії, Любові та матері їх Софії вітають з іменинами жінок, які носять імена святих.

Що не можна робити в цей день

У День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії є ряд заборон:

- не рекомендується працювати у будинку і на городі;

- не можна лаятися з близькими;

- влаштовувати застілля;

- проводити вінчання і весілля.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав, скільки днів українці відпочиватимуть у жовтні.