RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Як оформити в Україні пенсію на мертвого родича: важливі нюанси

Батьки або дружина померлого, які не перебували на його утриманні, можуть отримати пенсію у зв'язку з втратою годувальника, однак це не завжди має сенс.

Про це повідомляє газета "Пенсійний кур'єр".

Як зазначається, стаття 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон 1058) передбачає, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Таким чином, батьки і чоловік (дружина) померлого, які не перебували на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

У той же час, слід враховувати, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім'ї в розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника. Таким чином, розмір призначеної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Однак громадянам, які мають право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), призначається тільки один з цих видів пенсії за її вибором (стаття 10 Закону 1058). Таким чином, пенсія у зв'язку з втратою годувальника може бути менше пенсії за віком.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", ймовірно, що найближчим часом розмір пенсії в Україні збільшиться.