RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

Всі новини

Люди розлетяться, як піщинки: вчені наочно показали наслідки ядерного удару

Вчені прирівняли наслідки ймовірного ядерного вибуху в мегаполісі до найпотужніших природних катаклізмів, які б зійшли на Землю одночасно.

Про це повідомляє "Business Insider".

У "Міжнародному комітеті Червоного Хреста" (ICRC) пояснили за допомогою мультика, що відбудеться після ядерного вибуху у світі. Мультик показує жахливий удар, наслідки якого діляться на три фази: смертельна вогняна куля і спалах світла, потужна ударна хвиля, радіаційне забруднення і поранення великої кількості людей. Таким чином автори мали на меті показати не "попсовий" розвиток подій після ядерного вибуху.

Перша фаза відбудеться приблизно за частку секунди після падіння бомби. Велетенська вогняна куля, гарячіша за Сонце, з’явиться у небі разом з яскравим спалахом світла. Всі, хто опиниться в радіусі цієї вогняної кулі, просто "випаруються".

Через кілька секунд почнеться друга фаза. Це буде ударна хвиля, яка розійдеться у всіх напрямках від точки, де впала бомба. Ударна хвиля може створити вітри, які будуть "потужніші, ніж урагани й торнадо». Вони зламають дерева, "мов зубочистки", і розкидають людей, мов піщинки пилу. Більшість будівель поблизу вибуху "зрівняються з землею".

Потім настане третя фаза. Це фаза наслідків. В ICRC вважають, що впродовж годин чи й навіть днів після вибуху чекати допомогу буде марно. Адже всі джерела енергії й комунікації будуть знищені й не придатні для використання. Хмари радіоактивного попелу випадуть разом з дощем на землю. Це загрожує високим опроміненням для людей, яке може призвести до смерті. У довгостроковій перспективі у людей, які вдихали радіоактивний попіл, може з’явитися рак. Ті, хто не загинув від вибуху, можуть осліпнути й оглухнути на все життя або ж постраждати від серйозних опіків й ушкоджень.

Навіть ті, кому вдалося уникнути серйозних поранень, можуть опинитися в пастці всередині будівель чи під завалами їх уламків. Серед таких людей можуть бути й медики, які б за інших обставин були б зобов’язані надати допомогу. Медичні працівники з-за меж ураженого міста теж не зможуть прибути на порятунок. Тому що їм буде загрожувати радіаційне зараження.

Тож, справжній ядерний вибух буде для людства "катастрофою неймовірних масштабів".

Читайте також матеріал "Апострофа":"Кримський плацдарм: чи є небезпека ядерної атаки на Україну".