RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи є загроза епідемії дифтерії в Україні? Лікарі описали плачевну ситуацію

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні спостерігається дефіцит сироватки від дифтерії: всього 190 доз на всю країну, отримані як гуманітарна допомога від Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Апостроф" з'ясовував, наскільки ймовірна загроза епідемії цього захворювання в Україні.

В Україні залишилося менше 200 доз сироватки, хоча в нинішніх умовах вона повинна знаходиться в достатній кількості в кожній інфекційній лікарні. Таку мізерну кількість препарату пояснило джерело в Міністерстві охорони здоров'я.

"Сироватки зберігаються на місцях - в областях у лікарнях, якими керують департаменти охорони здоров'я регіонів. У зв'язку з децентралізацією, Міністерство не керує лікарнями. Якщо в області немає необхідної кількості сироваток, то керівництво повинно звернутися до міністерства і сказати про свої потреби. Але області не зробили цього ", - зазначив співрозмовник видання.

Проте головний дитячий імунолог столиці Федір Лапій запевняє, що сироватки повинно вистачити, якщо хворих не буде занадто багато. "Все буде залежати від того, скільки у нас буде хворих. Якщо один або п'ятеро - цього більш ніж достатньо, а якщо тисяча хворих, то вже ні", - стверджує медик.

Лікар-інфекціоніст Олексій Галімський в коментарі "Апострофу" зауважив, що протидифтерійна сироватка - препарат вкрай простий і дешевий у виготовленні. Однак, в Україні її виробництво свідомо знищили.

У МОЗ і Центрі громадського здоров'я запевняють, що єдиним способом захисту від дифтерії та її ускладнень є вакцинація - дітей і дорослих. "Дорослим необхідна вакцинація від дифтерії кожні десять років. Вакцина від дифтерії формує антитоксичний імунітет, який захищає від тяжкого перебігу хвороби", - відзначають в Центрі громадського здоров'я.

Детальніше про те, чи готові медики боротися з дифтерією читайте в матеріалі "Апострофа": Дифтерія в Україні: "спецоперація" чи реальна проблема.