В Україні виявили дивовижну знахідку часів Спарти: фото

У Миколаївській області на території античного міста Ольвія в Очаківському районі археологи знайшли посуд для ритуалів, стародавні господарські будівлі і посудину зі Спарти для жертвоприношень.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, про знахідку розповіла заступник директора з наукової роботи Інституту археології НАН України, доктор історичних наук, керівник Ольвійської експедиції Алла Буйських.

"У південній частині Верхнього міста при дослідженні теменосу (священної ділянки в честь певного божества - ред.), присвяченого Афродіті, було знайдено багато залишків посуду, датованого кінцем V і початком IV століття до нашої ери. Він використовувався в ритуальних діях. Стародавні греки приносили посуд на культову ділянку і використовували його в ритуалі. За традицією, його не забирали додому і не викидали просто так, тому що він вважався священим. Його спеціально били і ховали в спеціальних ямах - "ботросах", - зазначила вона.

Крім того, тут же були виявлені об'єкти, які відносяться до більш раннього періоду. Зокрема, це велика землянка прямокутної форми із закругленими кутами зі стінами з кам'яних кладок і господарські ями.

"У цьому році тут була розкопана дуже цікава споруда, швидше за все, житлова. По-перше, вона була побудована з саманної глини. Це дає підстави стверджувати, що традиція використання на півдні України цей будматеріал (а споруди з такої глини досі широко поширені в цьому регіоні), сягають ще до Ольвійської епохи", - додала Буйських.

За її словами, тепер у фахівців є можливість в деталях відновити аналогічне спорудження.

Що стосується інших знахідок, то Буйських виділила верхню частину чорнолакового лаконского кратера, який був привезений зі Спарти (Лаконії). Такі судини використовували при жертвоприношеннях.

Нагадаємо, що науковці з'ясували причину занепаду стародавнього міста Кохкер (територія сучасної Камбоджі), який був столицею Кхмерської імперії.