RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

Всі новини

Глава ГПУ розкрив деталі перехідного правосуддя на Донбасі

20 листопада у Генеральній прокуратурі України обговорили деталі перехідного правосуддя під час військового конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Правосуддя перехідного періоду - це той механізм, який, як показує міжнародний досвід, може допомогти впоратися з завданням подолання наслідків конфлікту, реінтеграції територій та людей. Одним з його основних елементів є притягнення винних до відповідальності за скоєння найтяжчих міжнародних злочинів. Це і воєнні злочини, і злочини проти людяності", - сказав заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

У структурі Генеральної прокуратури вже створили Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Вже зараз розробили проекти, присвячені захисту прав людей на окупованих територіях та захисту осіб, які були позбавлені волі в умовах військового конфлікту. Під час роботи над документами використовували провідний світовий досвід.

"Фактично, це є «дорожньою картою», що застосовується у світі для виходу зі збройного конфлікту, подолання його наслідків, досягнення миру, гарантування не повторення конфлікту, розслідування найтяжчих злочинів, вчинених під час збройного конфлікту і гарантування захисту прав людини", - сказав генпрокурор України Руслан Рябошапка.

Раніше "Апостроф" уже повідомляв, яка доля чекає на найманців, які взяли в руки зброю, аби воювати проти українців. Так,10 липня суд в Дортмунді, Німеччина, засудив вихідця з Киргизстану з німецьким паспортом, Алекса Д., до двох років умовно за участь у війні на Донбасі на боці бойовиків.