RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Задовго до аварії на ЧАЕС: з'явилися резонансні дані про перший ядерний вибух в Україні

Виявляється, перший ядерний вибух в Україні стався задовго до Чорнобильської катастрофи - 47 років тому під Харковом.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ТСН.

Там підірвали ядерну бомбу, щоб загасити пожежу на газовій свердловині. Операцію готували в Москві під наглядом КДБ в умовах надзвичайної секретності.

Відзначається, що ядерний вибух стався в 500 метрах від будинків в селі Первомайське, але ніхто про нього не знав.

"Пішла така коричнева суміш, а потім воно так закрутилося клубком, - згадують очевидці, а місцева фельдшерка розповідає про наслідки НП. - Ракова хвороба була. Ось один, ось Митрофанович з жінкою лежить - обидва ракові теж. Це пік, мабуть, 83- й рік був".

Газовики приїхали в село в 1970-м, розвідали потужне родовище, вже через рік 17 свердловин набурили, але поспішали, помилялися. В результаті аварії розірвало трубу, потужним потоком вбило бурильника, виник неконтрольований газовий фонтан. Його запалили, щоб запобігти вибуху. Згодом факел досяг декількох десятків метрів заввишки, гасити його вирішили підземним ядерним вибухом.

"Труснуло дуже. Начальство було і з Києва, може, і з Москви. Вертольоти стояли, "Волги". І почали - вони в курсі справи були, що це був за вибух - і почали розбігатися. А нам ніхто нічого не говорить", - згадує очевидець Микола Таран.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Северодвінську (РФ) потерпілий після вибуху на військовому об'єкті пацієнт отримав дозу радіації, яка в тисячу разів перевищує смертельну.