RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вибух був неймовірної сили: вчені зробили приголомшливе відкриття про Чумацький шлях

Західні фахівці змогли детально вивчити Чумацький шлях і зробили захоплююче зображення, на якому відображено 700 тисяч зірок.

За версією астрономів, в давнину тут було зафіксовано два основні періоди зореутворення, а формування небесних тіл супроводжувалося неймовірної потужності вибухом.

Як говориться в статті журналу Nature Astronomy, знімок величезного зоряного скупчення змогли зробити за допомогою телескопів Very Large Telescope в Чилі і HAWK-I.

В ході дослідження вчені змогли спростувати загальноприйняту ідею астрономії про те, що галактичний центр безперервно формує зірки протягом свого життя довжиною в 13 мільярдів.

Вчені вважають, що протягом перших 5 мільярдів років існування в галактиці були сформовані понад 80% зірок. Після цього формування зірок практично припинилося. При цьому ще одне зростання активності сталося 1 мільярд років тому, коли приблизно 5% зоряної маси центру раптово "ожило" після потужного вибуху.

"Цей сплеск активності, який повинен був привести до вибуху понад 100 тисяч наднових зірок одночасно. Це було, ймовірно, одне з найбільш вражаючих подій за всю історію Чумацького Шляху", - говорить автор дослідження Франциско Ногерас-Лара.

Нагадаємо, що за допомогою телескопа Hubble вчені отримали унікальний знімок об'єкта Хога.