RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Били струмом і різали ножами: російський в'язень розповів про страшні тортури

Колишній український політв'язень Сергій Литвинов, який відбував покарання у Диканівській колонії Харкова, назвав імена людей, які викрали його з Тарасівської лікарні Ростовської області РФ влітку 2014 року і про звірячі тортури.

Про це він повідомляє Цензор.НЕТ.

За словами Литвинова, в серпні 2014 року у нього виник абсцес зуба. Фельдшер в селі Комишня на Луганщині (підконтрольна Україні територія. - "Апостроф".) Не зміг йому допомогти, і чоловік відправився лікуватися в Тарасівську лікарню, розташовану в Ростовській області.

"У цю лікарню надійшло троє "ополченців". Дадонов, Заболотний і Бережний - їх прізвища. Вони до мене приставали кожен раз, як я виходив покурити. Якось вони мене запитали: "Ти референдум проводив?" Кажу: "Я ніякого референдуму не проводив, він мені не потрібен. Я годую родину, а в політику я не лізу", - розповів Литвинов.

Пізніше один з бойовиків подзвонив Павлу Арефьеву, на той момент - оперуповноваженому відділу карного розшуку Луганського міськуправління МВС.

Той з десятком людей під'їхав до лікарні, викрав Сергія Литвинова і відвіз його до озера. Там з нього намагалися вибити зізнання в убивствах.

"Мене з машини витягли за ногу. Вони дістали електричну котушку, дістали каністру води, щоб облити тіло. Коли тебе обливають водою і пускають струм, тебе підкидає так, що ти все скажеш .... Потім вони дістали ножі з чохлів. Почали протикати мені шкіру на спині. я кричав від болю. Вони направляли на мене камеру. я говорив, що нічого не знаю і я не "каратель", - згадує Литвинов.

Дані МВС РФ і українського сайту "Миротворець" підтверджують перебування Дадонова, Заболотного та Бережного в лікарні Тарасівської району в той же період, коли там лікувався Сергій Литвинов.

Крім того, за даними МВС РФ, двоє з них - Заболотний і Бережний, потрапили в Тарасівську лікарню після переправи з декількома десятками "ополченців" через Сіверський Донець на територію Росії. Їм довелося відступати з хутора Кружилівка Станично-Луганського району після бою з силами Національної гвардії України.

Після катувань в лісі бойовики передали Сергія Литвинова російським силовикам. Ті спочатку звинуватили його у військових злочинах, пізніше звинувачення було перекваліфіковано на бандитизм.

Російський суд засудив Сергія Литвинова до 8,5 років ув'язнення.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський помилував українського політв'язня Сергія Литвинова, який був засуджений в Росії за сфабрикованими звинуваченнями. На початку 2019 року українця перевели в колонію Харкова.