RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Біля "шотландського Стоунхенджа" виявили стародавній пам'ятник з аномалією: фото

Біля знаменитого "шотландського Стоунхенджа" дослідники виявили невідомий пам'ятник, який може бути одним з найстаріших громовідводів в світі.

Як пишуть західні видання, в даний момент місце, де знайшли останки пам'ятника, затоплено торф'яними болотами. Щоб детально вивчити знахідку, фахівці використовували неінвазивні методи дистанційного зондування.

На опублікованому зображенні вчені показали зеленими кружками попередні місця розташування каменів, а червоним кружком - камінь, що стоїть самотньо.

Сканування показало, що в центрі кола з каменів перебувала велика магнітна аномалія, яка була утворена або одним великим ударом блискавки, або серією невеликих ударів, які потрапляли в одне і те ж місце.

"Подібні мітки рідкісні, тому що удари блискавок поширюються уздовж самого верхнього шару земної поверхні. Чіткість сліду говорить про те, що він виник до того, як торф поглинув це місце більше 3000 років тому", - говорять дослідники.

Вчені вважають, що творці пам'ятника спеціально побудували дане коло для залучення ударів блискавок.

Нагадаємо, що в 2019 році археологи зробили ряд цікавих знахідок по всьому світу - в печерах Тибету, Єгипті, Мексиці, Німеччині, Казахстані та інших країнах.