RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У Данії виявили незвичайну прикрасу часів кам'яного віку, фото

У Данії на неолітичному археологічному об'єкті знайшли перстень часів кам'яного віку, зроблений з рогу оленя.

Про це повідомляє Royal Society Open Science.

Кільце знайшли на четвертому за величиною острові Данії - Лолланні. Поруч з ним були й інші предмети, зроблені з органічних матеріалів - дерева і кістки. Протягом тисячоліть це місце було заховано під товщею морської води.

Кільце зламано, але "в іншому прекрасно збереглося", кажуть дослідники.

Діаметр кільця становить 2,4 сантиметра, а значить, воно досить велике, щоб налізти на людський палець. Воно відполіроване, і на внутрішній частині все ще містить сліди оригінального різьблення. За словами дослідників, стан кільця свідчить про те, що його практично не носили. Або ж воно зламалося ще в процесі виробництва.

Вчені датували об'єкт за допомогою предметів, розташованих поряд з ним. Дослідження показали, що кільце було зроблено приблизно 5500-6300 років тому з кістки лося або оленя. Не завжди можливо провести відмінність між матеріалом, отриманим від двох близькоспоріднених видів.

Кільце, виявлене на острові, - тільки друга знахідка такого роду в Данії. Невідомо, чому цей вид прикрас так рідко зустрічається в країні. Одна з теорій полягає в тому, що дрібні об'єкти просто не збереглися.

Інша теорія полягає в тому, що кільця в дуже невеликій кількості привозили з півночі сучасної Німеччини.

Як писав "Апостроф" раніше, в 2019 році археологи зробили ряд цікавих знахідок по всьому світу - в печерах Тибету, Єгипті, Мексиці, Німеччині, Казахстані та інших країнах.