Вчені зробили відкриття, передбачене Ейнштейном: відео

Міжнародна команда астрофізиків на чолі з австралійським професором Метью Бейлсом з Суінбернського технологічного університету зафіксувала явище, при якому обертання небесного тіла нібито закручує простір і час.

Про це повідомляє Science.

Ця робота є ще одним доказом Загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна.

Знаменитий учений опублікував її більш століття назад. Відповідно до неї сила тяжіння виникає через викривлення простору і часу, а такі об'єкти, як Сонце і Земля, змінюють цю геометрію. Передбачення Ейнштейна вперше було документально підтверджено в 2016 році, коли були зафіксовані гравітаційні хвилі.

Команда Бейлса вважає, що знайшла нове підтвердження. За допомогою 64-метрового радіотелескопу CSIRO Parkes вона вже майже 20 років спостерігає за двома зірками, що обертаються навколо одна одної з дивовижною швидкістю.

Ще в 1918 році австрійські математики Йозеф Ленс і Ганс Тіррінга заявили, що якщо Ейнштейн правий, то всі обертові тіла повинні "тягнути" за собою саму тканину простору-часу. У повсякденному житті цей ефект настільки незначний, що практично непомітний.

Раніше подібний ефект вдавалося спостерігати в ході лабораторних експериментів. Однак вперше вчені отримали підтвердження існування такого ефекту на конкретному прикладі. Вивчення пульсара PSR J1141-6545 показало, що стрімке обертання білого карлика впливає на навколишній простір-час і є причиною повільної зміни орієнтації орбіти пульсара, яка поступово нахиляється.

"Спочатку ця зоряна пара демонструвала багато з класичних ефектів, які передбачала теорія Ейнштейна, - говорить співавтор роботи Вівек Венкатраман Крішнан з Інституту радіоастрономії імені Макса Планка. - Потім ми помітили поступову зміну орієнтації площини орбіти".

На думку вчених, викривлення простору-часу пояснює похилу орбіту пульсара. Це означає, що механізм перетягування тканини простору-часу, передбачений після Ейнштейна Ленсом і Тіррінга, існує.

Як повідомляв "Апостроф", раніше астрономи відкрили незвичайну планету гігантських розмірів , існування якої за сучасними теоріями неможливо, оскільки вона в сотні разів більше материнської зірки.

Також дослідники з США заявили, що одна з найяскравіших зірок на небі - Бетельгейзе - готова в будь-який момент вибухнути і стати надновою .