RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як в українців крадуть гроші з банківських рахунків: розкрито нову "схему"

Журналістка Катерина Богуславська розповіла, що стала жертвою шахраїв через ненадійний пароль від електронної пошти, яку використовувала для реєстрації на одному з сайтів.

Про це вона написала в Facebook.

За словами Катерини, 31 грудня з 5:55 до 6:12 ранку з її карти списали три рази по 1000 грн і два рази по 2000 грн. В описі платежу було вказано "Оплата товарів/послуг через інтернет: WFP.ADVERTISING, Zaporigga".

Журналістка написала заяву в поліцію, а також звернулася в підтримку платіжного сервісу Way for Pay. Там їй відповіли, що платежі провели на користь сервісу Kabanchik.ua.

"Я увійшла в свій профіль на "кабанчик" і побачила, що вся інфа там змінена, але карта підв`язана моя. Виявилося, що з мого аккаунта рано вранці 31.12 було створено кілька завдань на "френч з виїздом, корекція і гель лак" та інше ногтеве. Через 5 хвилин ці завдання виконала якась "Світлана П.", і з моєї картки їй пішла оплата. Так до 7 години ранку в п'ятницю "я" витратила "на манікюр" вже 7000 гривень ", - розповіла Катерина Богуславська.

За її словами, шахраї вибрали для "завдання" саме послуги манікюру, тому що сервіс утримує за них тільки 5% комісії, в той час як за інші послуги може брати до 20%.

У бланках про оплату від Way For Pay журналістка виявила вказівку адреси електронної пошти, яку вона давно не використовує, але з якої реєструвалася на сайті "Кабанчик" кілька років тому.

"Пошта була на ukr.net, я нею вже року 4 не користувалася. Коли я зайшла туди, все остаточно прояснилося. В "Журналі безпеки" була інфа про сторонні сесії, а в віддалених повідомленнях - лист про зміну пароля на "кабанчик", - зазначила Катерина.

Сервіс "Кабанчик" заблокував профілі і шахраїв, і постраждалої, проте за розкрадання коштів відповідати не збирається: "Компанія не несе відповідальності за будь-які збитки, спричинені несанкціонованим використанням облікового запису Користувача".

Нагадаємо, що на початку грудня активізувалися шахраї, які виманюють з карток українців гроші через SMS-повідомлення про несподіваний "виграш".