RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

У Росії зробили гучну заяву про обмін послами з Україною і долю Донбасу

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія зацікавлена в контактах з Україною на зовнішньополітичному рівні і розведенні сил на Донбасі.

Про це повідомляє "Російська газета".

"Ми зацікавлені в контактах (з Україною - "Апостроф"). Володимир Путін спілкувався з Володимиром Зеленським у Парижі. Результатом, як ви знаєте, стала домовленість щодо газових справ, важлива і для обох країн, і для Європи. Та й для створення більш конструктивної атмосфери теж", - сказав російський міністр.

Лавров розповів, що з главою МЗС України Вадимом Пристайко бачився лише один раз - на Нормандському саміті в Парижі в грудні 2019 року, більше причин для зустрічей не було.

"Це не через нас: українська сторона відкликала посла, погрожувала розірвати дипвідносини. Зараз, правда, начебто хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти. Наші країни навіть в нинішніх умовах сильно взаємопов'язані в економіці, в сфері транспорту, в гуманітарних справах, в сімейних зв'язках", - заявив він.

Згадав він і торішній обмін полоненими між Україною, Росією і бойовиками ДНР-ЛНР.

"Зараз Зеленський анонсував, що додатково до грудневого російсько-українського обміну буде і українсько-український обмін. Тобто Київ і Донбас обміняються особами, затриманими в контексті конфлікту на Донбасі. Звичайно, позитивно, що Зеленський проявив політичну волю, незважаючи на дуже непросту внутрішньополітичну ситуацію в Україні, і все-таки виконав рішення двох попередніх Нормандських самітів - Паризького 2015 року та Берлінського 2016 року", - вважає Лавров.

За його словами, досягнуто прогресу з питання обміну утримуваними особами. Спостерігається він і в тому, що стосується розведення сил і засобів.

"Дуже важливо, що в Парижі на грудневому саміті 2019 року було прийнято підсумковий документ, де крім необхідності продовжувати розведення сил і засобів, а також дотримуватися і припиняти порушення припинення вогню, фіксується і значення політичного процесу відповідно до Мінських домовленостей, в тому числі "формули Штайнмайера", і необхідність закріплення в українському законодавстві на постійній основі особливого статусу Донбасу, з яким пов'язана "формула Штайнмайера", - тобто, як і домовлялися в Мінську, в контексті Конституційної реформи з децентралізації ", - говорить він.

Лавров заявив, що Зеленський нібито "розкрив" заздалегідь підготовлений і узгоджений документ щодо розведення сил на Донбасі.

"Ті, хто готував саміт, погодили (українці під цим підписалися) домовленість про розведення сил і засобів по всій лінії зіткнення. Зеленський же різко заявив, що він на це піти не може, а розведення можливо тільки щодо трьох населених пунктів додатково до Петровського , Золотого і станиці Луганської. За його словами, в станиці Луганській, в Петровському і в Золотому розведення зайняло п'ять з гаком місяців, тому якщо екстраполювати цей темп на всю лінію розмежування і кількість населених пунктів на ній, це займе 10-15 років", - сказав він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські представники в Тристоронній контактній групі ведуть переговори в Мінську про продовження розведення сил і засобів на лінії зіткнення на Донбасі на трьох "гуманітарних" ділянках.