RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Вчені придумали, як видобувати електрику з дощу: розкрита схема

Вчені з Міського університету Гонконгу розробили транзистор, який дозволить використовувати дощ в якості джерела відновлюваної енергії.

Про це йдеться в роботі вчених опублікованій на сайті вузу.

Спроби використовувати дощ в якості джерела відновлюваної енергії робилися і раніше, проте до цих пір вченим не вдавалося знайти ефективний засіб для перетворення енергії падаючої води в електрику.

Тепер дослідники створили польовий транзистор, який під час дощу здатний забезпечувати стабільну напругу в 140 В - цього достатньо для одночасної роботи більш ніж 100 маленьких світлодіодних лампочок.

Нова конструкція сполучає алюмінієвий електрод з електродом з оксиду індію та олова, покритим PTFE, - матеріалом з "Квазіпостійним" електричним зарядом. Коли крапля потрапляє на поверхню PTFE, вона з'єднує два електроди і створює замкнутий ланцюг.

Дослідники відзначають, що пристрій здатний працювати і в разі постійного дощу. У цьому випадку напруга накопичується і в кінцевому підсумку досягає точки насичення.

Як повідомляв "Апостроф", дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Болдері (США) свідчать, що танення вічної мерзлоти Заполяр'я може стати причиною кліматичної катастрофи через звільнення трильйонів тонн вуглекислого газу.