RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українці, які вели справу збитого MH17, втратили роботу: що сталося

В рамках реформи Генеральної прокуратури України було звільнено шість прокурорів, які брали участь в розслідуванні катастрофи пасажирського Boeing-777 рейсу MH-17 на Донбасі. Серед них - два прокурори, які від імені України входили в спільну слідчу групу (JIT) з Нідерландами, Австралією, Бельгією та Малайзією.

Про це повідомляє нідерландське видання NRC.

Зокрема, роботу в міжнародній групі втратила Олеся Скрипник, яка була в JIT з 2016 року. Її колега Олег Пересада продовжує брати участь в розслідуванні, але при цьому він вже не може називати себе прокурором.

Відсторонені співробітники прокуратури висловили побоювання, що це може уповільнити завершення розслідування, оскільки наступникам знадобиться, як мінімум, рік, щоб ознайомитися з матеріалами, зібраними за п'ять років.

У виданні уточнюють, що українська сторона завершила свою частину розслідування ще влітку 2019 року, тому відсторонення прокурорів не повинно нанести суттєвої шкоди.

В Офісі генпрокурора запевнили, що українську сторону в спільній слідчій групі представляють чотири представники України. У відомстві також уточнили, що розслідування на національному рівні здійснюється 9 співробітниками Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

"Вони мають досвід в здійсненні розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших тяжких кримінальних злочинів", - заявили в Офісі генпрокурора.

Як повідомляв "Апостроф", в Нідерландах національна прокуратура прийняла рішення висунути обвинувачення фігурантам справи про катастрофу пасажирського літака Boeing рейсу MH-17 над територією окупованої частини Донбасу.