RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Порушення на мільярди і військові без квартир: в Міноборони виявили серйозні проблеми

У Міністерстві оборони України виявили серйозні порушення на суму 10,1 млрд гривень.

Про це йдеться в публічному звіті про діяльність Державної аудиторської служби за 2019 рік.

За даними аудиторів, механізм укладення держконтрактів з залученням суб'єктами господарювання кредитів під державні гарантії зумовив подорожчання вартості робіт, в результаті чого до 2021 року знадобиться збільшення бюджетних призначень на 1,1 млрд гривень.

Відзначається, що недотримання вимог законодавства зумовило неукладення офсетних договорів, через що Україна недоотримала 5,7 млн євро і 13,8 млн доларів США, а також офсетних компенсацій на суму 3,9 млн євро і 17,3 млн доларів США (їх не включили в вимоги).

"Міністерство не ініціював зміни в нормативно-правові акти, що регулюють забезпечення речовим майном військовослужбовців і відшкодування їм грошової компенсації вартості речового майна за цінами на дату їх звільнення, що призвело до зростання в 2018 році видатків на 285,9 млн грн", - йдеться в звіті.

Перерахувавши протягом 2017-2018 років 214,7 млн грн на будівництво (реконструкцію) житла, Міноборони навіть після того, як минуло від двох до чотирьох років, не отримало 656 квартир (квартири не заселені, не приведені у відповідність санітарним нормам, житло в місті Харкові не розподілено , житловий будинок в селі Чайки Київської області до інженерних мереж не підключений, окремі підрядники зобов'язань з будівництва (реконструкції) житла не виконали і т.д.).

Також за рахунок бюджетних коштів, виділених у 2017-2018 роках для досягнення результативних показників бюджетних програм, Міноборони здійснило передоплату за придбання та ремонт озброєння і військової техніки на суми відповідно 5,5 млрд грн і 11,4 млрд грн, чим направило кошти державного бюджету в дебіторську заборгованість з терміном погашення від трьох місяців до півтора року.

"Міноборони .... За 65 договорами на суму майже 1,5 млрд грн відстрочило терміни виконання зобов'язань від 10 до 68 днів, що стало підставою для ненарахування понад 100 млн грн штрафних санкцій та нестягнення майже 74,4 млн грн банківської гарантії", - додали аудитори.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Міністерстві оборони України заборонили виключати житло з числа службового з метою забезпечення звільнених зі служби військовослужбовців житловими площами.