RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У метеориті вперше виявили білок позаземного походження: що це означає

Використавши сучасний метод мас-спектрометрії, група британських вчених заявила про перше в історії відкриття позаземного білка.

Про це пише ScienceAlert.

Раніше в метеоритах виявляли різні "будівельні цеглинки" для земного життя - ціанід, рибозу, навіть амінокислоти, з яких складаються білки. Тепер в метеориті Аcfer 086, який знайшли 30 років тому в Алжирі і зберігали в музеї, нібито ідентифікували білкове з'єднання.

Спочатку дослідники виявили амінокислоту гліцин, а потім з'ясували, що вона пов'язана з залізом і літієм. Комп'ютерне моделювання показало, що гліцин в метеориті міститься не як окреме з'єднання, а є частиною білка. Його назвали гемолітіном.

Автори публікації припустили, що речовина, можливо, сформувалася в протосонячному диску понад 4,6 млрд років тому. Вони ж попереджають: потрібно вивчити з'єднання більш ретельно, так як є ймовірність, що це все-таки не білок, а полімер - більш великий клас молекул, деякі з яких є білками.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на півночі Китаю вчені виявили водорість, вік якої може складати близько мільярда років.