RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

​Українці з 1 квітня зможуть безкоштовно лікуватися в приватних клініках: названо умови

З 1 квітня вступить в силу реформа спеціалізованої медицини, в рамках якої українці зможуть за гроші Національної служби здоров'я України (НСЗУ) лікуватися в приватних лікарнях.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Сегодня".

Для такої послуги у медустанови повинен бути підписаний договір з НСЗУ. Всього 108 приватних медустанов готові лікувати українців за рахунок держави.

Для лікування в приватній клініці потрібні:

  • Декларація з сімейним лікарем (не знадобиться для отримання екстреної допомоги);
  • Направлення лікаря.

Якщо сімейний лікар направляє до спеціалізованого лікаря, то пацієнт сам вибирає, до кого піде. Можна вибрати і лікаря з приватної клініки. Якщо лікарня підписала договір з НСЗУ, то консультацію і лікування оплатить держава. Саме в цьому договорі прописано, що Нацслужба заплатить за лікування пацієнта, а клініка не візьме з нього за це гроші. А якщо в лікарні попросять доплатити або докупити щось, в НСЗУ радять дзвонити на гарячу лінію 16-77.

Відзначають, що Нацслужба буде платити всім однаково: як комунальній лікарні, так і приватній. Всі комунальні та державні медустанови підписали договори з НСЗУ. У них немає іншого джерела фінансування. А от приватні клініки вже можуть дивитися на тарифи і підписувати договори тільки на ті послуги, де тарифи для них вигідні.

Наприклад, тариф на лікування туберкульозу - 20 663 грн, інсульту - 19 332 грн, інфаркту - 16 000 грн. А за консультацію спеціалізованого лікаря - 4942 грн на 100 чоловік, стоматологію для дітей - 919 грн на 100 чоловік. Тобто приватна лікарня може підписати договір тільки на лікування інсульту і не брати на себе, наприклад, консультацію спеціалізованих лікарів. Приватна клініка може надавати як кілька послуг безкоштовно, так і тільки одну. Все залежить від того, що прописано в договорі з НСЗУ.

З 1 квітня в приватних клініках з'явиться інформація, які послуги оплатить держава. А на дверях лікарні буде показник, що тут медпослуги можна отримати безкоштовно. Пізніше відомство планує створити онлайн-карту, на якій будуть відображатися всі лікарні.

За що заплатить НСЗУ в приватній клініці

  • Операції на стаціонарі готові проводити за рахунок НСЗУ 11 приватних клінік. За кожну операцію вони отримають від держави 4563 грн. До цієї суми можуть застосовуватися коефіцієнти, в залежності від складності лікування.
  • Стаціонарну медичну допомогу, яка не включає операції, нададуть шість приватних лікарень. Їм також заплатять 4563 грн за кожного вилікуваного хворого.
  • Інсульти та інфаркти лікувати за рахунок НСЗУ готові дві приватні клініки. Ці послуги відносяться до пріоритетних, тому платять за них за підвищеним тарифом: за вилікуваний інсульт - 19 332 грн, а за інфаркт - 16 001 грн.
  • Амбулаторну медичну допомогу спеціалізованих та високоспеціалізованих лікарів готові надавати 80 приватних клінік. НСЗУ заплатить за неї 4942 грн за сто осіб.
  • Мамографію можна буде пройти в 18 приватних клініках. Її оплатить НСЗУ в розмірі 204 грн. За гістероскопію НСЗУ заплатить 1965 грн, її проводитимуть 19 приватних медустанов.
  • Повне обстеження стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки (ЕГДС) - 749 грн. Послугу за цю суму готові надавати 33 приватні клініки.
  • Колоноскопія буде доступна в 28 приватних лікарнях. За одну послугу НСЗУ перерахує клінікам 944 грн.
  • За проведення цистоскопії Нацслужба заплатить приватникам 802 грн. Таку послугу готові надавати 15 медустанов безкоштовно для пацієнтів.
  • Бронхоскопія - 969 грн за людину. Її можна буде пройти в 10 приватних лікарнях.

Ще чотири приватні клініки готові лікувати онкологію, ВІЛ, діабет, психічні розлади, надавати паліативну допомогу та реабілітацію. Список конкретних медзакладів, які підписали договір з НСЗУ, можна подивитися на сайті Національної служби.

Участь приватних клінік в медреформі створює конкуренцію для комунальних і державних медустанов. Куди піде більше пацієнтів, тому і буде платити НСЗУ. Це і є принцип "гроші ходять за пацієнтом". Тому комунальним лікарням доведеться підвищувати якість своїх послуг.

Як повідомляв "Апостроф", в результаті медреформи лікарням будуть виділяти гроші на кожного конкретного пацієнта.