RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У Сумах розгорівся скандал через звільнення десятків медиків під час карантину

У Сумах поліція розслідує звільнення 47 медичних працівників "Сумського міського клінічного пологового будинку Пресвятої Діви Марії" під час карантину в Україні.

Про це повідомляє інформагентство УНІАН.

Сумськіою місцевою прокуратурою 1 квітня розпочато кримінальне провадження за фактом можливого порушення законодавства про працю (ч. 1 ст. 172 КК України).

Слідство почали через відеосюжет, який показали на одному з телеканалів. Там говориться, що в пологовому будинку під час карантину звільняють з роботи 47 медиків з імовірними порушеннями вимог чинного законодавства.

"Під скорочення потрапили пільгові категорії осіб, зокрема, матері-одиначки, особи, яким залишилося 1-2 роки до виходу на пенсію і т. д. В рамках кримінального провадження буде встановлено правомірність звільнення медиків в умовах пандемії", - відзначили в прес-службі відомства.

За інформацією начальника обласного управління охорони здоров'я Дмитра Кравцова, в медустанові 1 квітня були скорочені 37 співробітників, що пов'язано з оптимізацією, і люди заздалегідь були попереджені про можливе звільнення.

"З 16 заявлених лікарів - 13 пенсіонери. Трьом з них запропонована зайнятість на неповний робочий день. Також скорочені 10 середніх медпрацівників, яким були запропоновані місця на вакантні посади в цій медустанові. Але вони відмовилися. На сьогоднішній день в пологовому будинку існує п'ять таких вакантних місць і посадуа бухгалтера, від якої відмовився фахівець з економічною освітою. Ще під скорочення потрапили чотири санітарки і сім працівників допоміжних підрозділів", - уточнив чиновник.

У свою чергу директор "Сумського міського клінічного пологового будинку Пресвятої Діви Марії" Ольга Чирва пояснює скорочення персоналу проведенням реформування медичної галузі і вимушеним заходом, оскільки економічний аналіз показав, що сума коштів, яку планується отримувати від Національної служби здоров'я, не покриватиме всі витрати на оплату праці персоналу.

За її словами, станом на 1 квітня штатний розклад медустанови зменшилася на 86,25 одиниці: станом на 1 січня було 360,5 одиниці, а сьогодні залишилося 274,25 одиниці.

За інформацією Чирви, поки загальне число скорочених працівників становить 37, з них 16 лікарів, 10 медичних сестер та акушерок, чотири молодших медичних сестри та сім інших працівників. Крім того, вісім осіб (одна сестра медична, три молодші сестри, чотири - інших) були звільнені за п. 6 ст. 36 Кодексу законів про працю України як не згодні продовжувати роботу через зміни істотних умов праці.

Також відомо, що 1 квітня скороченим працівникам пологового будинку видали на руки трудові книжки та копії відповідного наказу про звільнення з роботи. Медпрацівники вважають скорочення незаконним, стверджуючи, що профспілка відмовився погоджувати їх звільнення.

Працівники пологового будинку мають право оскаржити своє звільнення в суді.

Як повідомляв "Апостроф", українська влада втричі збільшили оклад медпрацівникам, які борються з коронавірусом COVID-19.