RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Як сантехніка може захистити від коронавірусу: названо цікавий спосіб боротьби з інфекцією

Дослідники розповіли, як певні умови використання і конструктивні особливості сантехніки можуть вплинути на ризик зараження в осередку пандемії коронавірусу.

Про це пише The Lancet Global Health.

Автори роботи спеціалізуються на передачі інфекцій через каналізаційні системи великих будівель і комплексів будівель. У новій роботі команда перевірила, чи можуть патогени передаватися між квартирами на різних поверхах, якщо в U-подібному сифоні, зазвичай розташованому під раковинами, душовими, ваннами і туалетами, немає води, а також чи достатньо такого сифона, щоб не допустити поширення збудника пандемії Covid-19 по великим комплексам будівель.

Автор роботи, доктор Майкл Гормлі, пояснює: "Сантехнічні, - "Апстроф" сифони U-подібної форми виступають в якості захисного бар'єру між нами і каналізаційною системою. Коли в них немає води, існує більший ризик потрапляння повітря, забрудненого патогенними аерозолями, в приміщення".

Через зросле навантаження на обслуговуючі системи житлових міських будівель в квартирах можуть траплятися збої в роботі водопроводу і водовідведення. Якщо віруси почнуть циркулювати всередині, можуть відбуватися зараження всередині будівлі.

"Наше дослідження показало, що проблема ускладнюється, коли в приміщенні на внутрішній стіні встановлено витяжний вентилятор, який допомагає витягати забруднене повітря з сантехнічної системи у внутрішню частину будівлі. В результаті крихітні краплі, що містять вірусні частки, можуть потрапляти на поверхні, де, як ми знаємо, віруси здатні прожити ще кілька днів", - говорить доктор Гормлі.

Такі шляхи передачі та подібні поломки менш очікувані і небезпечні в малоповерхових або приватних будинках, але вимагають особливого моніторингу в крупних будівлях - багатоповерхових житлових комплексах або лікарнях - через взаємозв'язку всієї їх системи стоку вод. Окремо варто відзначити, що при неправильному монтажі сантехніки в деяких квартирах цю ділянку каналізаційної системи може бути відсутнім. Такі порушення, як повідомлялося в китайських ЗМІ, ставали причиною поодиноких заражень.

Автори рекомендують мешканцям багатоквартирних будинків, регулярно перевіряти стан водовідведення. До переліку "червоних прапорів", які потребують усунення проблем з каналізацією, входять відсутність сифона або U-образного коліна труби під сливами, неприємний запах з зливних отворів, наявність відокремлених і при цьому незакритих каналізаційних труб, тріщини або витоку з будь-якої ділянки водовідвідної системи.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, як довго "живе" коронавірус на різних поверхнях.