RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Коронавірус змінює свій "плащ": названо одна з найнеприємніших властивостей хвороби

Коронавірус, який став причиною пандемії в світі, небезпечний тим, що має властивість постійно мутувати.

Про це заявила вірусолог і біолог Соня Пекова в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Якщо я заражаюся вірусом, так би мовити, в синьому плащі і видужаю, тому що у мене розвинеться до нього імунітет, а потім цей вірус прийде до мене в червоному плащі, мій організм прийме його за інший вірус і буде повинен виробляти імунітет і до нього. Судячи з усього, це одне з найбільш неприємних властивостей цього вірусу", - розповіла вона принцип мутації вірусу.

За її словами, на жаль, щодо вакцини це дійсно погана новина.

"Це залежить від того, який епітоп, тобто який протеїн цього вірусу вибрали в якості мети люди, які розробляють вакцину. Але через те, як вірус змінює свій, так би мовити, плащ, оболонку, цей протеїн може змінюватися, і вакцина перестане бути ефективною. Може трапитися те, що зараз відбувається з грипом, коли штам, який з'являється в цьому році, дещо відрізняється від штаму минулого року. Схоже, що новий коронавірус мутує досить швидко. Те, що зараз розробляється, може через якийсь час опинитися вже нееффективним", - пояснила вона.

За словами Пекової, в зв'язку з цим, "стадного імунітету" від коронавірусу навряд чи вдасться домогтися, тобто з легкістю можна захворіти, видужати і захворіти знову.

"Я думаю, перш за все нетрансльованю регулюючою областю (частина генетичного коду, яка не відповідає безпосередньо за синтез білків. -" Апостроф "). В ній є послідовності генів, які сильно відрізняються від послідовностей в регулюючій області коронавірусу, який живе на кажанів, притому що "тіло" вірусу, його структурні гени є такими ж, як у вірусу кажанів. У цього нового вірусу людини регулююча область нібито трохи змінена, що може бути пов'язано і з його дуже високою здатністю до размноження, яку ми спостерігаємо. Через те, що він настільки швидко розмножується, він так заразний. З цим же, ймовірно, пов'язана і його висока здатність до мутацій - дуже швидко з'являються штами, яких ми раніше не бачили. Для розподілу і виробництва віріонів РНК-вірусів потрібен фермент під назвою РНК-залежна РНК-полімераза, у якій немає "перевірки на помилки": вона не звертає уваги на те, що робить невірні копії. І чим швидше вірус розмножується, тим більша ймовірність помилок в копіях. Через це ми бачимо мутації в структурних генах. Я думаю, що регулююча область цього коронавірусу змушує його дуже швидко розмножуватися, чого ми не бачимо у звичайних коронавірусів. Можливо, через це цей вірус, на відміну від звичайних коронавірусів, не просто доставляє нам незручності, але і завдає серйозної шкоди", - сказала Пекова, описуючи головна відмінність коронавірусу від інших вірусів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Соня Пекова виразила впевненістьв тому, що не можна виключати той варіант, що коронавірус міг бути створений штучно.