RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Для дезінфекції рук": експерти оцінили пропозиції лікувати коронавірус "Протефлазидом"

Препарат "Протефлазид" в період пандемії коронавірусу знову сплив в ЗМІ, виробник "НПК Екофарм" назвав його препаратом для лікування вірусів грипу, ГРВІ, а також потенційними ліками від Covid-19. Медики і експерти спростували ці твердження.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": "Протефлазид" - відмінний засіб для ... дезінфекції рук.

Журналісти зазначили, що до складу препарату входять спирт і рослини щучка і вейник, в зв'язку з чим він може застосовуватися в якості профілактики та "для дезінфекції рук". Препарат не був включений в міжнародні протоколи, не має доведеної ефективності, не вивчений в наукових дослідженнях.

Раніше його привозив на обсервацію українців з Китаю в Нових Санжарах заступник директора "Екофарм" Гриневич. Препарат проігнорували, і Гриневич повідомив, що "препарат може блокувати важливий фермент коронавірусу, що гальмує розвиток хвороби". В "Екофарм" при цьому зізналися, що "дослідження тривають, результатів поки немає". Було проведено комп'ютерне моделювання в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії медичних наук України, та складено звіт, де було сказано: "висновки дослідження на культурах клітин, вказують на можливу ефективність препарату" Протефлазид "для лікування коронавірусної інфекції COVID-2019".

Пізніше Гриневичу вдалося домогтися підтримки президента Академії меднаук Віталія Цимбалюка, який написав лист на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням впровадити для профілактики і лікування COVID-19 медиків і пацієнтів "Протефлазид".

Побачивши негативну реакцію спільноти, Гриневич заявив, що тільки допускає, що препарат може блокувати розмноження вірусу: "Можливо, наш препарат буде блокувати. У нас немає конкретних даних. Якщо будемо чекати ще рік, помре ще 100 000 осіб. Тому пропонуємо використовувати".

У той же час лікар-інфекціоніст Ігор Марков заявив, що "Протефлазідом" "навіть герпес лікувати не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти як аскорбінова кислота". Біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАНУ Семен Єсілевський писав, що препарат не може мати належної ефективності. Кандидат медичних наук, анестезіолог-практик Андрій Семьянків (MED Goblin) пояснював, чому препарат не має доведеної ефективності.

"Дослідження були оплачені виробником. Написані в Україні, Казахстані, Узбекистані, Якутії. Більшість досліджень обсерваційні. Частина майже кожної статті - параграфи з підручника з імунології. Деякі публікації взагалі без посилань на наукові джерела", - заявляв він.

Також по "Протефлазіду" проїхалися журналісти проекту Bihus.Info.