RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, як настоянку "Протефлазид" просувають на ринок через лобістів

Препарат "Протефлазид" 20 років намагаються вмонтувати в систему охорони здоров'я, його виробник - компанія "Екофарм" запевняла суспільство і фахівців, що він допомагає в лікування герпесу, гепатитів, грипу, ГРВІ та навіть ВІЛ-інфекції. Коли прийшов коронавірус, виробник оголосив, що і при лікуванні COVID-19 "Протефлазид" теж допоможе. При цьому "Екофарм" лобіював препарат через Академію медичних наук.

Про це пише "KP.ua".

"Керівництво "Екофарм" розуміє, що без наукового підтвердження ефективності препарату пробитися на ринок майже неможливо. Складно завойовувати ринок, коли немає визначення, для чого препарат застосовується. Вони вирішили, що настоянка на травах щучкі і вейника буде застосовуватися для лікування. Залишалося розгорнути піар-кампанію, щоб знайшлися люди, які за флакончик спирту готові віддати 600-700 гривень", - наголошується в статті.

23 березня президент АМН Віталій Цимбалюк написав листа на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаль з проханням дати згоду на використання "Протефлазіду" в якості профілактики та лікування коронавірусу. Він заявив, що звіт, складений за участю Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського АМН України, каже: "Висновки звіту, отримані з використанням комп'ютерного моделювання та дослідження на культурах клітин, вказують на можливу ефективність препарату "Протефлазид" для лікування COVID-19". Колишній міністр охорони здоров'я Уляна Супрун у себе в соцмережах заявила, що АМН займається псевдонаукою.

Раніше заступник директора "НПК Екофарм" Олександр Гриневич заявляв, що він лише допускає, що препарат може блокувати розмноження вірусу.

"Можливо, препарат буде блокувати. Ми говоримо про передумови, які можуть бути. У нас немає конкретних даних. Але якщо будемо чекати ще рік, помре ще 100 000 чоловік. Тому пропонуємо використовувати. Буде ефект - врятуємо людей", - сказав Гриневич.

Лікар-інфекціоніст Ігор Марков заявив, що: "Протефлазид" ... на коронавірус буде діяти приблизно як аскорбінова кислота".

В середині квітня з'явилися дані, що львівські лікарні отримали партію "Протефлазіду" на прохання міської влади. Нібито мер Львова Андрій Садовий зустрівся з "Екофарм" і пообіцяв їм підтримку. Сам Садовий натякнув, що став жертвою інформаційної спецоперації: "В Інтернеті поширюється замовна стаття, яка повинна спонукати пацієнтів купувати "Протефлазид" в умовах пандемії COVID-19. У статті згадується моє ім'я, а також використані нібито висловлювання працівників Львівської лікарні швидкої допомоги, згода на які вони не давали... Ні про яку зв'язку з підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19 не йшлося". Мер заявив, що препарат повернуть виробнику.

"Протефлазид" - типовий фуфломіцін. Не існує жодного дослідження препарату - всі вони оплачені виробником і не можуть вважатися об'єктивними навіть теоретично", - заявляв біофізик, доктор наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський.