Мертві не кашляють: медик розповіла, що не так з похоронами померлих від коронавірусу

Інфекціоніст і медичний експерт Катерина Булавінова заявила, що ховати померлих від коронавірусу без розтину і в герметичних мішках не можна.

Більшість країн ще чекає пік пандемії: як змінюється ситуація з коронавірусіом в Україні та світі (оновлюється)

Таку заяву вона зробила в ефірі "Право на владу".

Цього робити не можна як мінімум з тієї причини, що без проведення розтину немає можливості зрозуміти, чи була лікарська помилка, а якщо була, то в чому вона полягала.

Крім того, інфекціоніст зазначила, що ще родичі померлого додатково травмуються "абсолютно некоректними практиками" похорону.

"Нагадую всім, що мертва людина не кашляє і не чхає, тому я не дуже розумію всю цю історію про закриті труни, якісь мішки і так далі", - уточнила лікар.

Також медексперт вказала на ще один кричущий момент, коли в лікарні лікарі відмовляються надавати пацієнтам з COVID-19 інші медичні процедури, тому що просто бояться підчепити від них інфекцію.

Так, інфекціоніст назвала ганебною практикою і "абсолютно неприпустимим Середньовіччям" випадки, при яких медики не роблять пацієнту гемодіаліз, тому що на тлі дихальної недостатності у нього відмовляють нирки, або не бажають їхати до хворих коронавірусом для надання консультації.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі поділилися кричущою історією про похорон померлого від пневмонії в Україні.