RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Небезпечні сайти і кіберпереслідування: експерти розповіли, як змінилися інтернет-загрози під час пандемії

Міжнародний розробник антивірусного ПЗ, експерт в області кіберзахисту - компанія ESET оприлюднила тенденції інтернет-загроз за перший квартал 2020 року. Згідно з ними зросла кількість сайтів, що містять шкідливий код або шахрайський контент, а також програм для кіберпереслідування.

Про це повідомила прес-служба ESET, передає УНІАН.

"Зміни частково викликані пандемією СOVID-19. Злочинці скорегували стратегію через зміни в житті людей і бізнесу. Фахівці ESET виявили хвилю шахрайських кампаній, які використовували тему пандемії як приманку", - йдеться в повідомленні.

Згідно телеметрії ESET, кількість шкідливих сайтів (які поширюють загрози і здійснюють збір конфіденційних даних) за квартал зросла на 21% в порівнянні з попереднім кварталом. Кількість ПЗ для переслідування зросла приблизно на третину. Також зросла кількість банківських шкідливих програм, тут лідирувала JS/Spy.Banker - більше третини таких програм. Вона використовується для крадіжки банківських даних жертв в браузерах.

Стрімке зростання продемонструвала програма Win/Spy.Ursnif, рівень її поширення збільшився з 6% до 13%. Загроза спеціалізується на крадіжках облікових даних і поширюється по електронній пошті через посилання і вкладення.

У той же час активність завантажувачів знизилася на третину, а її пік був зафіксований в лютому. Серед шкідливих програм за квартал рейтинг очолює VBA/TrojanDownloader.Agent, яка поширюється через файли Microsoft Office. Рівень її поширення був в чотири рази вище, ніж VBS/TrojanDownloader.Agent - другим в списку. Також в ESET зафіксували спад роботи програм-вимагачів - найбільш активними були WannaCryptor, Crysis, Sodinokibi, STOP і Phobos. Зловмисники стали викрадати дані користувачів і погрожувати опублікувати їх в разі несплати викупу.

Найпомітнішою тенденцією був глобальний спад активності шкідливих програм для прихованого майнінгу. Це пов'язано з падінням цін на криптовалюти і операцією Інтерполу, який виявив понад 20 тисяч інфікованих роутерів.

Також спостерігався стабільний рівень активності шпигунських програм і бекдорів - третина з них припала на Win/HoudRat, яка поширюється через змінні носії і дозволяє викрадати облікові дані з електронних магазинів і браузерів. На першому місці серед бекдорів була загроза Win/Vools.

За даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис нових кіберзагроз.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки і експерт в сфері IТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і представлена більш, ніж в 180 країнах світу.