RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Підвищення пенсій і "сюрпризи" з карантином: як зміниться життя українців в травні

З травня в Україні вступає в силу ряд нововведень, деякі з яких були відкладені через введений в країні карантин. Зокрема, українців очікують індексація пенсій, запуск системи фотофіксації порушень ПДР, ослаблення обмежувальних заходів, зміна вартості газу та інше.

"Апостроф" розповідає про те, що зміниться в житті українців в новому місяці.

Карантин в Україні

Вже 11 травня обмежувальні заходи в Україні можуть бути ослаблені або ж зовсім скасовані. Цікаво, що вже в кінці квітня уряд почав робити кроки, які потроху пом'якшують заходи карантину, але до повної "свободи" ще далеко. У Кабміні раніше озвучували інформацію про те, що виходити з карантину країна буде в п'ять етапів, які можуть затягнутися не на один місяць. Втім, зараз складно давати будь-які прогнози.

Не виключено, що карантин будуть пом'якшувати в окремих регіонах по-різному, так як ситуація із зараженими всюди своя.

Весняний призов в армію

Весняний призов також був перенесений через обмежувальні заходи. У керівництві ЗСУ говорили, що він може початися в травні і завершитися в липні, хоча традиційно він стартує в квітні. Зараз конкретних дат не називають, але відомо одне, що призову з 1 травня не буде, так як всі військкомати будуть закриті.

Як заявив головний епідеміолог Збройних сил Микола Олим, призов обов'язково повинен відбутися в цьому році і його не збираються переносити на 2021 рік.

"Переносити його повністю на рік, з точки зору епідеміології, не варто, бо за цей час так чи інакше переконтактують з цією інфекцією", - заявив він.

Індексація пенсій

Спочатку індексацію пенсій планували провести ще в березні, але вже точно відомо, що вона пройде в травні. На підвищення пенсій в Україні можуть розраховувати 8,4 мільйона українців. В цілому ж пенсії будуть проіндексовані на 11%, а розмір виплати зросте в середньому на 260 гривень.

Також з травня підвищується розмір мінімальної пенсії для жінок з трудовим стажем понад 30 років і чоловіків з понад 35-річним стажем. Тепер вони будуть отримувати 2100 гривень.

Варто відзначити, що загальний розмір підвищення після індексації не може бути менше 100 грн.

Нові ціни на газ

У травні українці будуть платити за газ за новим тарифом, який на 14,3% нижче, ніж в квітні. Якщо квітні українці заплатили за спожитий в березні газ за тарифом 4,33 гривні за кубометр, то в травні тариф становить 3,71 гривні за кубометр спожитого газу.

Ціна в другій платіжці, тобто за транспортування, буде відрізнятися в різних областях і навіть районах області. Наприклад, найдешевше транспортування обходилося жителям Києва - 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче у Львівській області - 2,39 гривні.

Новий кредит від МВФ

Очікується, що саме в травні Україна завершить переговори з МВФ про новий транш. В організації готові виділити протягом декількох тижнів близько 1,5 мільярда доларів, але для цього Верховна Рада повинна прийняти законопроект про неповернення банків колишнім власникам.

Якщо все піде за планом команди президента, то вже в перший тиждень травня банківський законопроект винесуть в сесійну залу і приймуть у другому читанні.

Фотофіксація порушень ПДР та штрафи

З 1 травня на українських дорогах повинна була почати роботу автоматична система фотовідеофіксації порушень, але через обмежувальні заходи в країні її запуск перенесли. Очікується, що система почне працювати на повну після завершення карантину.

При цьому в МВС зазначають, що до зняття обмежувальних заходів система буде працювати в тестовому режимі.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на наступному засіданні уряду буде розглянуто рішення щодо послаблення карантину.