RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

6 жовтня

Всі новини

День пам'яті святих жон-мироносиць: історія свята і головні заборони

У неділю, 3 травня, в Україні багато хто з віруючих християн відзначає день пам'яті жон-мироносиць.

"Апостроф" розповідає про історію свята та головні заборони дня.

В Євангелії згадується принаймні сім жінок, які присвятили життя Ісусу Христу, однак відомо, що їх було більше. За біблійними переказами, вони були найвірнішими послідовниками Христа, не відступалися від нього навіть коли апостоли зрікалися або ховалися. Жінки знаходилися поруч з ним, коли Ісус ішов на Голгофу, бачили його хресну муку і смерть, підтримували Богородицю, а потім супроводжували тіло Христа до гробниці.

Мироносицями їх прийнято називати в честь того, що вони принесли до Гроба Господнього дорогоцінне масло миро, щоб, згідно до іудейського поховального обряду, змастити тіло Христа. Однак, коли жінки підійшли до гробниці, то побачили, що вона порожня, а ангел сповістив їм: "Що шукаєте Живого серед мертвих?! Він воскрес, як і обіцяв!"

Найвідоміша з таких жінок - Марія Магдалина, найвірніша учениця Христа, яка проповідувала нарівні з апостолами і якій воскреслий Христос явився першим. Також серед жінок-мироносиць часто згадується Марія Клеопова, мати майбутнього євангеліста Матвія, а також Марія і Марфа, рідні сестри праведного Лазаря, якого на четвертий день після його смерті воскресив Христос.

Традиції

У давнину свято мало народну назву "Бабин день", всі жінки в цей день вважалися іменинницями. Вони збиралися великими компаніями, без чоловіків, іноді на природі. Найповажніша з жінок збирала у всіх учасниць яйця і курок, з яких потім готували різні страви. Традиційно в цей день готували яєчню, страви з курятини і млинці. Дівчата вибирали собі куму на майбутнє - душевну подругу, і обмінювалися подарунками.

Заборони

За народними повір'ями, на свято жінок-мироносиць заборонені обман і лихослів'я. Варто уникати поганих думок, поменше лаятися і сперечатися.

Про інші свята травня читайте в матеріалі "Апострофа": Травневі вихідні: скільки будуть відпочивати українці і чи можна ходити в парк.