RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Бізнес" бере витоки з Росії: в Україні почався "бум" фальшивої валюти

В Україні підроблені гривні і долари можна купити просто в інтернеті, а потім вони потрапляють в банкомати, магазини та можуть виявитися в гаманцях пересічних українців.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

В Україні працює ціла інфраструктура поширення фальшивих грошей. У великих містах працює система "скарбів", коли українцям пропонують отримати велику суму і ховають її в різних районах - в щілинах будинків. в каналізаційних люках, в кущах.

Після покупцеві надсилають скріншот карти, на якій спеціальною позначкою вказується місце, де заховані фальшивки. "Кладмени" (ті, хто залишає такі "скарби"), не знають, на кого працюють і кому залишають "схованки", а покупці не знайомляться ні з продавцями, ні з кур'єрами.

Другий варіант - отримати фальшивку просто поштою. Продавці пропонують скористатися "Новою поштою". У самій компанії неодноразово пояснювали: якщо посилка правильно упакована, перевіряти її не можуть.

Продавці фальшивок переконують: і гривні, і долари найвищої якості. Їх нібито не розпізнає навіть банкомат. Але і ціна у таких "грошей" висока. Наприклад, за 1500 фальшивих доларів візьмуть 600 справжніх і в біткоінах.

"Закладки" або так звані "скарби" роблять в Дніпрі, Києві, Одесі, Харкові, Маріуполі. В інших населених пунктах свої фальшивки можна отримати в замаскованій посилці.

Головний плюс роботи з фальшивками - автономність. Керувати справою можна навіть з в'язниці. Наприклад, одну з найбільших груп затримали кілька років тому в Одесі. При собі у них було $ 500 тис. І заготовки на гривневі банкноти.

Як виявилося, керував групою ув'язнений прямо із СІЗО. Структура бізнесу виглядає наступним чином:

  • Організатор схеми - найчастіше купує великі партії у тих, хто друкує "гроші" на обладнанні або ввозить їх з-за кордону, іноді сам має виробництво;
  • Регіональні лідери - знаходять продавців і кладменов, пов'язує перших із другими, координують роботи і стежать за поставками; з організаторами "лідери" особисто не знайомі;
  • Продавці - знаходять клієнтів, спілкуються з ними, отримують свій відсоток з кожної угоди, зв'язуються з кладменами: пояснюють, де забрати "скарб" і куди його передати;
  • Кур'єри або кладмени - нижчий щабель в злочинній ієрархії; отримують товар, доставляють його і іноді роблять позначки на карті. Вони ні з ким не знайомляться, не ставлять запитань і найчастіше трапляються поліції.

Долари і гривні часто друкують в Росії, а потім поширюють у всіх найближчих країнах. Правда, свої умільці є у нас.

"Високоякісний друк банкнот номіналом 100 і 50 доларів США фальшивомонетники здійснювали в промислових масштабах з використанням обладнання одного з поліграфкомбінатів Західної України", - розповіли в прес-службі СБУ про одне з угруповань.

Раніше "Апостроф" повідомив, що в Україні активно почали поширювати фальшиві долари, тому покупців закликають бути дуже уважними і перевіряти купюри.