RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Робота на знос і купа порушень: український лікар розповів, як його лікують від коронавірусу

Лікар з Харкова, який заразився на коронавірус, розповів про всі "принади" лікування від COVID-19.

Його слова цитує Telegram-канал ВЕХА.

"Води гарячої немає (а як людям з пневмонією банально руки помити?), Їжу розігріти ніде. Ліжка моторошні. Лікування якщо безкоштовно, то те, що у них є, але воно навряд чи допоможе", - розповів медик.

За його словами, медикаменти, які виписують на безкоштовній основі, мають сумнівну діє з боку ефективності.

"Антибіотик - Цефтриаксон, противірусні і амброксол. Все, більше безкоштовного нічого немає. Дають різні противірусні, одні нешкідливі (арбівір) але чи допомагає - ніхто не знає, інші дуже токсичні і роблять гірше (Плаквеніл), так само дають Алувія, але ефективність так само не доведена, але побочки менше", - продовжує лікар.

72 години

За його словами, симптоми коронавірусу виявилися повною мірою за три дні.

"Перший вечір головний біль і температура, але не вище 37.5, кишковий розлад. Другий день все так же, тільки вже до 38 доходило, і був страшний озноб, як ніби всі 41. На третій день температура вже під 39. У мене дружина вчититься ще на лікаря, вислухала справа хрипи і жорстке дихання, та й на третій день з'явилася тяжкість при диханні", - поділився доктор.

Після цього вони викликали лікарів швидкої допомоги. На наступний день йому провели ПЛР-тест, який підтвердив наявність вірусу в організмі і рентген показав правосторонню пневмонію.

Коли толку нуль

Також він зазначив, що лікування безпосередньо залежить від тяжкості стану.

"Мені давали спочатку місцеве лікування, але толку нуль, температура і задишка трималася. Лікуючий лікар запитала прямо, чи є гроші лікуватися і зробити томографію. На томографії видно процес повністю і вже з двох сторін. Звичайно, жити захочеш, будуть і гроші. Мені призначили 3 антибіотика, і іншу медикаментозну терапію. В день 1,5 тисячі гривень чисто на ліки. Ясна річ, про яке-небудь повернення коштів від держави мова не йде", - додає він.

Кадровий дефіцит

За його словами в лікарні, де він знаходиться, спостерігається великий кадровий дефіцит, зокрема це стосується середнього медперсоналу.

"Одна медсестра може бути на два відділення. Через це вони можуть плутати призначення, забувати, пропускати щось з призначень. Я лежу тут майже два тижні і кожен день ходжу сам нагадую, що мені треба колоти і які крапельниці треба ставити, тому що є препарати ,які потрібно чітко за часом колоти, але це тут ніяк не виходить", - описує те, що відбувається у відділенні він.

При цьому, він дивується, як проконтролювати правильність лікування пацієнтові без відсутності спеціальної освіти.

"Але ладно я лікар і це контролюю, а що робити людям похилого віку та людям, які далекі від цього?", - задається питанням лікар.

Робота на знос

Доктор також додав, що правила асептики і антисептики в відділенні порушуються постійно.

"Тому що персонал працює на знос і їх можна зрозуміти, але від цього ж залежить стан пацієнтів. У них просто не вистачає і рук і сил. Я не звинувачую їх, тому що вони не залізні і людей просто обдурили. 300% доплати? Ні. Засоби індивідуального захисту? У них ніякі. Костюми не завжди, як і респіратор, а звичайна маска", - ділиться своїми спостереженнями медик, який побажав залишитися анонімом.

Також він попросив всіх не ставитися халатно до пандемії.

"Хочу передати привіт тим людям, які безвідповідально ставляться до карантину і вважають це маячнею. Ласкаво просимо в реальні умови 22-ї лікарні, не забудьте прихопити близько 30 тисяч на лікування і пам'ятайте, що коронавірусна пневмонія може розвиватися до важкого стану всього за один тиждень", - застеріг українців доктор.

За його словами, у відділенні кожен день тут вмирають люди від 45 і вище.

"Носіть маски, а краще респіратори. Дотримуйтесь дистанції, не забувайте про антисептики. COVID-19 не жарт", - підсумував свою розповідь працівник медицини.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні одного з виробників тестів на коронавірус запідозрили в тому, що продукт не відповідає заявленим характеристикам.