RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Політолог розповів про небезпечні міфи, пов'язані з легалізацією грального бізнесу

Заяви про те, що легалізація грального бізнесу в Україні допоможе істотно поповнити бюджет за рахунок продажу ліцензій, є дуже сильно перебільшеними.

Про це заявив політолог з Інституту майбутнього Олександр Чебаненко в блозі для "Обозревателя", де він розвінчував популярні міфи про легалізацію грального бізнесу.

"У більшості європейських держав надходження до державного бюджету формуються не за рахунок вартості ліцензій на гральний бізнес, а за рахунок податків від діяльності операторів ринку, податків досить високих, а діяльності контрольованою з боку держави - ніяк інакше ... Обгрунтованих розрахунків про розміри платежів за ліцензії та реальності надходжень не було представлено. Спочатку було 9 млрд, зараз мова про кілька мільярдів. Робимо висновок, що мільярди є небезпечним міфом", - зазначив Чебаненко.

Також, за словами експерта, твердження про те, що гральному ринку не потрібна система онлайн моніторингу, а ринок врегулює себе сам - не відповідає світовому досвіду.

"Світовий досвід говорить про прямо протилежне. Найближчий негативний приклад наслідків неконтрольованого розвитку грального бізнесу - Грузія, де за красивим фасадом, кожен десятий громадянин постійно грає в азартні ігри, і це в умовах тотального безробіття в країні. Організатори азартних ігор повинні здійснювати фінансові операції (по прийняттю, поверненню ставок, обміну коштів на ігрові замінники і виплатам) з обов'язковим фіксуванням кожної операції в режимі реального часу як в системі контролю організатора азартних ігор, так і в державній системі контролю. Здійснення будь-яких операцій без фіксації має бути заборонено. Спочатку необхідно ввести систему онлайн моніторингу та контролю, а потім відкривати гральний ринок - так робиться в усьому цивілізованому світі. Інакше ми отримаємо те ж саме, що зараз, тільки в обгортці легальності", - заявив він.

Крім того, експерт пояснив, чому після легалізація грального бізнесу не слід очікувати якогось буму іноземних інвестицій в країну, і, зокрема, в туристичну сферу.

"Уже зараз більше третини надходжень від грального бізнесу в світі припадає на онлайн-гру в Інтернеті, і відсоток постійно зростає. Величезним каталізатором цього стала і пандемія COVID-19. Навіщо учасникам ринку вкладатися в готелі, термін будівництва яких рік і більше? Все це в умовах кризи і ймовірних додаткових вимог до організаторів ігор із забезпечення соціальної дистанції в ігрових залах - через коронавірус. При цьому, гральний бізнес онлайн при менших витратах дає можливість заробити більше і швидше. Не треба забувати наявності неподалік грального ринку Грузії з майже неконтрольованими правилами гри", - зазначив Чебаненко.

Крім перерахованих він також торкнувся питання ідентифікації гравців, діяльності регулятора у гральній сфері і ряд інших.