RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Болгарія зробила різкий випад проти України: документ і всі деталі скандалу

Народні збори Республіки Болгарія вирішили втрутитися у внутрішні справи України і зробили сьогодні заяву, в якій засуджують децентралізацію, вони виступив проти поділу Болградського району Одеської області.

Про це повідомляє прес-служба болгарського народного зібрання.

Документ був прийнятий 109 голосами "за", "проти" не висловився ніхто, а 19 депутатів утрималися.

"Парламент Болгарії категорично не згоден із запланованими адміністративними змінами і закликає уряд Болгарії вжити всіх можливих заходів ... для забезпечення схоронності цілісності болгарської громади в Болградському районі Одеської області в рамках майбутньої адміністративно-територіальної реформи", - йдеться в повідомленні.

Також в заяві болгарського парламенту йдеться про необхідність терміново організувати міжурядову нараду з метою захисту прав і дотримання адміністративного єдності болгарської меншини в Україні відповідно до чинних двосторонніх угод, в тому числі і тими, які забезпечують освіту болгарською мовою.

Відзначається, що заява була передана українському посольству відразу після голосування.

Додамо, що в парламенті вважають, що українська адмінреформа може розділити Болградський район на кілька територіальних громад, де етнічні болгари більше не будуть більшістю. На думку Софії, це вдарить по правам болгарської меншини.

"Питання адміністративно-територіального устрою України належать до виключної компетенції органів державної влади України. Для нас абсолютно неприпустимими є спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - йдеться в заяві МЗС України.

Також в МЗС заявляють, що захист прав і свобод представників усіх національних меншин, в тому числі болгарської, є одним з основоположних пріоритетів діяльності органів влади та відповідає Рамковій конвенції Ради Європи про захист національних меншин.

"Викликають здивування і нерозуміння маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України", - повідомляють дипломати.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що назріває серйозний скандал, пов'язаний з місцевими виборами в Україні і перспективними планами об'єднаних територіальних громад.