RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

17 жовтня

Всі новини

Українцям готують сюрприз з другою пенсією: хто зможе отримувати

Міністерство соціальної політики України розробило проект запуску другого рівня пенсій з 2021 року. Такі пенсії будуть нараховуватися для осіб, які мають право вийти на відпочинок раніше встановленого законодавством терміну, отримавши додаткову виплату.

Про це йдеться на сайті міністерства.

Так, згідно з проектом, внесок на другий рівень пенсій роботодавці будуть виплачувати на співробітників, що не досягли віку 35 років, таких, за попередніми розрахунками буде близько 135 тисяч осіб. У той же час обсяг внесків очікується на рівні 15,5 млрд гривень за п'ять років.

"Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати по НППС) і формування пенсійних активів в НППС будуть страхові внески, які будуть сплачуватися роботодавцями за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій", - йдеться в записці до проекту.

Проектом передбачено три пенсійних програми: отримання пенсій після 50 років і роботі на шкідливих професіях (список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок, після 55 років і роботі за списком №2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок, і добровільна програма на умовах договору.

Програми відрізняються між собою за сумою внесків ЄСВ: по першій до вкладу додасться 15%, другій - 7%, третій - 3%.

Пенсійний фонд України направить внески до недержавних пенсійних фондів та авторизованих страхових компаній.

Плюсом проекту в Мінсоцполітики називають перехід до фондованої системи пенсій, де виплати працівникам забезпечать більш гарантованими ринком активами. Також відомство вважає, що роботодавці зможуть заощадити за рахунок цих програм, оскільки будуть платити тільки за фактично працюючих співробітників.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Пенсійному фонді пояснили, чому деякі категорії пенсіонерів не отримали підвищених пенсій в травні.