RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Україна залишиться без абрикосів: що буде з врожаєм і яких чекати цін на фрукти

Експерти вважають, що через заморозки в Україні виникне дефіцит ранніх фруктів, але на врожай яблук і груш це не вплине.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням "Главком".

"Територія країни велика, і скрізь ситуація різна. Тому прорахувати втрати у всіх областях неможливо. Але в загальному: заморозки були тривалими і вдарили по раннім сортам. Можна сказати, що в цьому році Україна залишиться без врожаю абрикосів, персиків і слив", - розповіла начальник відділу агрометеорології "Укргідрометцентру" Тетяна Адаменко.

За її словами, від заморозків найбільше постраждали південні регіони, де масове цвітіння було саме в період заморозків, в північних областях "ще щось збереглося", на ринку очікують імпортні продукти, але груш і яблук це не торкнеться.

"Ці дерева цвітуть пізніше, так принаймні вони готові до заморозків. Тому яблуні і груші не постраждали. Заморозки вдарили тільки по раннім сортам груш", - сказала вона.

Керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Олександр Хорєв вважає, що від весняних заморозків яблука критично не постраждали. Тому українські виробники цих фруктів зберуть зараз більший урожай яблук, ніж в 2019 році.

"У 2020-му збиральні площі залишилися на рівні минулого року. Додатково вступають в плодоношення і нові сади, які активно закладалися три-п'ять років тому. Отже збір врожаю яблук має всі шанси вирости", - відзначає фахівець.

На хороший урожай розраховує і Василь Кузь, експорт-менеджер фермерського господарства "Гадз", яке займається вирощуванням яблук в садах на загальній площі 600 гектарів.

"Цієї весни близько 25% наших дерев постраждали від заморозків, - каже Кузь. - Однак обсяги врожаю ми плануємо зібрати на рівні торішніх - дуже сподіваємося, що більше не буде "сюрпризів" погоди, в першу чергу, граду"

Відзначимо, що в Україні з початку року ціна на яблука зросла в 1,5-2 рази, але коли почнеться сезон, то вартість фруктів істотно впаде. Крім того, є велика залежність від карантинної ситуації. Якщо у українських виробників виникнуть проблеми з експортом яблук, то вони почнуть продавати продукцію на внутрішньому ринку. Тоді ціни впадуть ще більше.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що польський фермер Даріуш Цохановскій показав на фото і відео, як сніг, який випав 12 травня в Європі, знищив поля ріпаку.