RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Скандали і довічна ізоляція: стало відомо про незаконне будівництво ЖК біля заповідників в Києві

Три ділянки поблизу заповідників "Феофанія", "Пирогово" і Голосіївського лісу площею 35 га незаконно були передані для будівництва житлових кварталів компанії ТОВ "Інтербуд ТМ". 25 га цієї території планують залити бетоном в рамках будівельних робіт.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": "Кришталеві джерела" або каламутне болото: що відбувається з будівництвом у столичній Феофанії.

У листопаді 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав Містобудівні умови і обмеження на проектування цього ЖК. Документ отримали Національна академія наук, компанія "Інтербуд ТМ", а також ТОВ "Гідроінж-Буд". Забудувати, згідно з проектом, планують майже 25 га в лісі, на території, яка знаходиться в держвласності, під управлінням Інституту геологічних наук НАН України.

Як говориться в розслідуванні, в лютому 2016 року, між Інститутом та компаніями "Інтербуд ТМ" і "Гідроінж-Буд" було укладено договір, згідно з яким три ділянки передані для забудови. У вересні 2019 року, між Інститутом та компанією "Інтербуд ТМ" укладено договір суперфіції. При цьому правознавці вважають, що Інститут не має повноважень для укладення таких угод. Також зазначено, що передача майна сталася без рішення Президії НАН України і рішення КМДА.

"Інститут геологічних наук НАН України, всупереч закону, зареєстрував право власності на землю листом за підписом директора Інституту. Це порушення Земельного кодексу та Закону про державну реєстрацію прав на нерухоме майно. Для реєстратора КП "Реєстраційне бюро" немає нічого неможливого. Самоправність, розтрата майна містять дії керівництва Інституту та посадових осіб НАН. Поліція, прокуратура, НАБУ повинні розслідувати злочини проти держави і народу України", - переконаний правознавець Віталій Чернілевський.

У суді вже намагаються оскаржити цю операцію із землею, при цьому на ділянках розпочато будівельні роботи, забудовник отримав Містобудівні умови для будівництва класу наслідків СС1, тобто для будівель не вище 4 поверхів. У той же час в проекті зазначено 9 поверхів.

Як пишуть журналісти, забудовник "Інтербуд ТМ" має скандальну репутацію. Його ЖК "Кришталеві джерела", який знаходиться біля "Феофанії", займає більше 35 га зелених територій. Експерти стверджують, що в цьому ЖК інвесторам не видають право власності на оплачену квартиру, перепродають квартири і змушують жителів підписувати контракт з ОСББ забудовника. Таким чином, жителі потрапляють в пастку.

"Геноцид Голосіївського лісу почався - його рубають з усіх боків. Тепер підійшли до природних заповідників. Якщо бетонні квартали виростуть на місці дерев - то інвестори, які придбають квартири, виявляться в ізоляції - тут немає транспортної інфраструктури, шкіл, дошкільних установ і лікарень", - відзначили також журналісти.