RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Введення квот на імпорт добрив вдарить по аграріям і всім українцям - глава АПР Слободяник

Введення квот на міндобрива завдасть удару по аграріям і простим українцям.

Про це в Facebook повідомив голова об'єднання "Агро-Продовольча Рада" і глава Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник, пише agronews.ua.

Ринку міндобрив України знову загрожує монополізація: голова об'єднання "Агро-Продовольча Рада" і голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник попередив про наслідки.

"Бачимо чергову спробу монополізації ринку мінеральних добрив на догоду одному гравцеві нібито з "благими намірами" захисту національного виробника. Робиться це за допомогою Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі, через введення квот", - написав він.

Він розповів, що в 2010 році група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей "Газпромбанку" купила чотири приватних виробника мінеральних добрив і змогла завести лояльний менеджмент на два державних заводи. Крім того, були створені штучні бар'єри для імпорту добрив в Україні. В результаті компанії Фірташа отримали монополію на українському ринку мінеральних добрив, і ціна на добрива в Україні була вищою на 30-40%, в порівнянні з сусідніми країнами.

Кілька років тому були зроблені перші кроки щодо лібералізації ринку міндобрив. Зокрема, було скасовано лібералізацію мінеральних добрив. Це призвело до того, що на ринку з'явилися виробники Туреччини, Болгарії, Польщі, Литви, Марокко та інших країн. Це створило конкуренцію і зменшило вартість добрив, а також собівартість продукції.

"Ми не проти підтримки вітчизняного виробника. Але такі кроки маємо робити виважено, за встановленим планом і з певними заходами щодо модернізації українських підприємств, які виробляють мінеральні добрива. В іншому випадку ніхто не гарантує, що це не буде чергова виїмка з кишень аграріїв і кінцевих споживачів на догоду однієї олігархічної групи", - коментує Слободяник.

Об'єднання "Агро-Продовольча Рада" і Всеукраїнський конгрес фермерів закликають президента Володимира Зеленського, голову Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі та генерального прокуратура Ірину Венедіктову втрутитися в ситуацію.

Раніше стали відомі подробиці зустрічі аграріїв з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем на тему розвитку фермерства в Україні, чи почула влада проблеми, які турбують фермерів - пізніше став відомим результат зустрічі з прем'єром.