RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Активісти створили зелену зону з гольф-центром на місці звалища під Києвом

У 90-х "нові українці" почали освоювати рекреаційні зони навколо Києва, через це зникали рідкісні рослини і тварини. Найбільше постраждали в районі Конча-Заспі землі вздовж русла річки Козинки з протоками Іржавець і Піддворец. Фахівці били на сполох через знищення середовища проживання рідкісних видів птахів і тварин на території заказника "Козинський", і в 2017 році фахівці з громадською організацією "Зелена хвиля" провели моніторинг і почали рекреаційні заходи на його території.

Про це пишеASPI.

Частина земель заказника стала "Еколого-рекреаційним гольф-центром "Козин".

"Ми робимо регулярний моніторинг заказника "Козинський". Три роки тому тут був смітник - місцеві жителі залишали побутові відходи і знищували флору і фауну. Також були перевантажені транспортом дороги, яких не має бути на території заказника. Ми разом з ГО "Зелена хвиля" створили маршрути пішохідних стежок, по яких можна познайомитися з природою відновленого заказнику. Можна побачити відроджені популяції червонокнижних видів: сальвінії, півників сибірських, орхідей і пухирнику, почали рости рідкісні марсилії", - прокоментувала заступник директора з наукової роботи парку" Голосіївський ", кандидат біологічних наук, ботанік Олена Прядко.

Також сюди повернулися рідкісні птахи, для них активісти виготовляють шпаківні і будиночки для гніздування. До цього долучаються і учні Козинської школи.

Колишнє звалище перетворене в ландшафтно-спортивний комплекс з величезним рекреаційним потенціалом. Варто відзначити, що в Україні є тільки три професійних поля для гольфу. Гольф-поле в заказнику "Козинський" має необхідні сертифікати для проведення міжнародних змагань високого рівня. У 2019 тут відбувся турнір представників українських діаспор з різних країн світу. Десятки ветеранів АТО займаються на полі безкоштовно. Серед відомих українців тут грав у гольф тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко.

Як розповів представник ГО "Зелена хвиля" Вадим Низенко, з 2006 року активісти почали рекреацію в заказнику "Козинський". Паралельно люди почали облаштовувати гольф-поля.

"Ці землі - ласий шматок для загарбників, які хочуть їх "відпиляти". Цього робити не можна. Люди організували ГО "Зелена хвиля", займаються контрольованою рекреацією, немає порушень, вибудовується культура поведінки. Кожна людина, яка приходить сюди, розписується, що ознайомлена з правилами, люди долучаються наводити порядок. Гольф-клуб відвідують посли України, для них проводиться турнір. Також тут проводяться турніри серед жінок. ГО "Зелена хвиля" на підставі договору з Обухівської РДА здійснює ряд заходів, щоб природа не гинула", - розповів він.