RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Пророкує" снігопади на зиму: яке свято 2 червня і чому краще мовчати

У вівторок, 2 червня, в Україні святкують народне свято - Тимофій Грядочник, а в церковному календарі це дата вшанування пам'яті святого Тимофія, князя Псковського, в миру благовірного князя Нальшанского Довмонта.

Про це повідомляє "Апостроф".

На Русі цього святого прозвали Грядочником, тому що свято святого припадає на самий розпал роботи з землею, городом.

Історія свята

Князь Довмонт народився в Литві в 1240 році. У 25 років був змушений покинути батьківщину, оскільки побоювався за своє життя через міжусобні війни. Він взяв дружину і весь свій рід і втік до міста Псков, який став для нього другою батьківщиною. Довмонт був ревним язичником, але в Пскові вирішив стати християнином і прийняв святе Хрещення з ім'ям Тимофій.

За рік життя в місті він доблестю і християнським милосердям здобув загальну любов, відданість і повагу. Незабаром городяни одностайно обрали його своїм князем. 33 роки він справедливо правив Псковом і відважно захищав своїх підданих від ворожих нападів. Довмонт взяв за дружину дочку князя Дмитра і поріднився з князівським родом Олександра Невського. Так він потрапив в літописи як славний захисник землі руської.

Кожен раз, коли князю доводилося брати в руки зброю, він йшов до храму і отримував благословення свого духівника. Долаючи ворога, благовірний Довмонт будував церкву або храм на честь святого, в день вшанування пам'яті якого це сталося. Навесні 1299 року він відбив напад останній раз. Через кілька місяців князь Псковський захворів і помер.

Традиції та обряди

В це народне свято прийнято молитися святому Тимофію про гарний урожай. Читали молитву святому Тимофію не тільки при городніх роботах: "Моли Бога за мене, святий угоднику Божий Тимофію, яко аз старанно до тебе прибігаю, швидкому помічникові і молитовника за душу мою".

Люди уважно стежать за молодими сходами посаджених культур. Якщо на одній з рослин жовтіють або скручуються листочки, то звинувачують "погані" очі сусідів, які підгледіли, як садили овочі.

За старих часів це свято припадало на кінець травня, і наші предки присвячували його посадці овочів. За новим стилем це вже червень, а як то кажуть в народі: "червень, хоч плюнь". Хто не встиг щось посіяти або висадити, чекає наступного літнього місяця.

Прикмети

Як довго йде дощ в цей день, стільки ж протримається сонячна погода влітку.

Якщо на Тимофія Грядочніка ллє злива, значить, через 6 місяців того ж числа буде сильний снігопад.

На їли багато шишок - до достатку агрусу і огірка.

Сходить сонце в безхмарному небі, трохи огірків вродить.

Якщо перші промені крізь хмари пробиваються, не минути рясного врожаю.

Хороший їх урожай обіцяло велику кількість кольору на горобині.

Зозуля кує до тепла.

Згідно з переказами, потрібно просити у святого хорошого життя, а скандалити з близькими людьми суворо забороняється.

Також є така прикмета: починай день в німоті, щоб сила не пішла. Тому люди з ранку працювали мовчки.

Також в цей день відзначають

  • День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі
  • День супутникового моніторингу та навігації
  • День працівників місцевої промисловості
  • День працівників водного господарства

Як повідомляв "Апостроф", літо в Україні буде супроводжуватися сильними зливами, градом і шквалами, при цьому невелика ймовірність, що екстремальною і тривалою буде спека.