RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Система вже не працює: в Україні розповіли, чого чекати пенсіонерам

Сучасна система пенсійного забезпечення в Україні наполовину фінансується з державного бюджету, тобто де-факто вже не є солідарною системою.

Таку думку висловив в коментарі "Апостроф ТV" колишній виконувач обов'язків міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Павло Кухта.

Колишній член уряду вважає, що майбутнього у нинішньої пенсійної системи немає.

"Перспективи нормально працювати далі, нормально виплачувати пенсії майбутнім поколінням у солідарної системи точно немає. Тобто в будь-якому випадку вона в якийсь момент працювати перестане. Зараз вона вже наполовину фінансується з державного бюджету. Тобто де-факто як солідарна система вона не працює ", - зазначив він.

За його словами, запустити накопичувальну систему пенсійного забезпечення в Україні можна, але для цього потрібен певний рівень прибутковості, щоб вона забезпечувала майбутніх пенсіонерів.

"Накопичувальна система сама собою не спрацює, якщо паралельно не провести низку реформ в країні", - підкреслив Павло Кухта.

На думку екс-керівника Мінекономрозвитку, солідарна система в кінцевому підсумку перетворитися в систему соціальної підтримки за віком.

"Уже зараз більшість пенсіонерів сидять на приблизно мінімальної пенсії. У певний момент мінімальна пенсія перетвориться на якусь соціальну підтримку пенсіонерів. Диференційованої пенсії в залежності від того, скільки вони заробляли, вони не будуть отримувати. Ну, це реалії", - зауважив Кухта.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про перспективи введення в Україні накопичувального пенсійного рівня.