RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У скільки обійдеться відпочинок на морі в Україні: ціни на популярних курортах

У зв'язку з пандемією коронавірусу багато українців цього року задумалися про відпочинок у нашій країні, а не за кордоном, адже виїхати на іноземні курорти буде складніше. Туроператори кажуть, що ціни на узбережжі Азовського і Чорного моря низькими не будуть, але все залежить від рівня житла і додаткових послуг.

Про це йдеться в матеріалі "Страны".

На перший тиждень липня в Одесі є близько 1900 об'єктів розміщення. В багатьох варіантах зазначається, що залишилося лише 1-2 номера. Наприклад, в апартаментах Sea View Odessa, де двомісний номер коштує 13,3 тис. гривень на тиждень, залишилося два номери, в Royal Apartament (21,4 тис. гривень за тиждень) і більш бюджетному Boomerang Baron Suites (7,9 тис. гривень за тиждень) - по одному вільному номеру.

Керівник сектору туризму проекту ERA USAID Олександр Файнін прогнозує, що люди будуть вибирати більш доступні за ціною і менш переповнені курорти, зокрема, азовські.

"Там в останні роки з'явилося чимало готелів і баз відпочинку непоганого рівня. Скажімо, номер у новому готелі рівня три зірки з басейном в Кирилівці коштує близько 2-2,5 тисяч гривень на добу, що в 1,5 рази дешевше, ніж такий же біля Одеси", - сказав він.

До того ж в тому регіоні більш-менш благополучна ситуація з коронавірусом. У Кирилівці випадків Covid-19 не зафіксовано, а в Бердянську - лише 10 випадків.

При цьому вибір готелів і номерів на азовських курортах не такий широкий. Вже зараз на 1-8 липня там є лише 84 варіанти і в деяких з них закінчуються місця.

Найдорожчий - Beluga Holiday Club Hotel, номер в якому коштує більше 27 тис. гривень на двох на тиждень. Але є і бюджетні варіанти. Так, двомісний номер в гостинному дворі "Дача" коштує 600 гривень на добу, а в Aloha - 700 гривень.

За словами Олександра Файніна, деякі готелі залишили ціни в 2020 році на рівні минулого року, деякі навіть дають знижки, щоб залучити туристів.

У той же час, за словами голови Асоціації індустрії гостинності Олександра Лієва, собівартість туристичних послуг в цьому сезоні збільшилася.

"У карантин галузь стояла, але податки нараховували. Хоча й обіцяли не нараховувати податок на нерухомість та на землю, але насправді їх немає тільки за березень. І за квітень, і за травень потрібно платити. Для санаторіїв це величезні витрати - середньостатистична здравниця заплатить до 3-5 млн гривень. При тому, що весь цей час вона простояла порожньою і у величезних збитках", - сказав він.

Крім того, додаткове навантаження на готелі створює карантин, оскільки існують вимоги щодо дезінфекції та щодо неповного завантаження номерного фонду, а з цим пов'язані додаткові витрати.

Як повідомляв "Апостроф", пандемія коронавірусу та введений через неї карантин істотно вплинули на плани українців щодо відпочинку влітку.