RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Не кличте гостей в дім: яке свято 10 червня і що не можна робити

У середу, 10 червня, церква вшановує пам'ять преподобного Микити Халкідонського, єпископа. У народному календарі цей день має назву день Микити-гусятника.

"Апостроф" розповідає детальніше про історію свята, його прикмети і заборони.

Гусятником в народі Микиту прозвали за те, що, за повір'ями, він є сторожем маленьких гусенят. Він оберігає їх від орлів, яструбів та інших хижаків. У Микити просили захисту в справах, які стосувалися вирощування гусей на подвір'ї.

Наші предки вважали, що в цей день чоловікам не можна працювати в полях. Інакше їх можуть позбавити чоловічої сили особливі духи, які можуть набувати жіночого образу - їх називають Полудницями.

Не можна опівдні залишати вікна та двері відкритими, щоб в будинок не залетіли злі духи. Незаміжнім дівчатам заборонялося виходити в обідній час на вулицю. Вважалося, що в їх тіло може вселиться темна сила, яка обдарує їх такою привабливістю, що жоден чоловік не зможе залишитися байдужим.

Також наші предки вірили, що в день Микити-гусятника не варто кликати до себе гостей. Сторонні можуть забрати з дому щастя і удачу. Якщо ж цього неможливо уникнути, після відходу гостей треба тут же підмести поріг вхідних дверей.

Нагадаємо, 8 червня православні християни відзначали велике свято - День Святого Духа, який вважається прямим продовженням Трійці.