RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

Всі новини

Визначає урожай грибів: яке свято 16 червня і що не можна робити

У вівторок, 16 червня, християни відзначається день пам'яті святого Лукіана, який жив в третьому столітті на території Антіохії. У зрілі роки він був язичником і навіть служив богам як жрець. Однак в старості він увірував у Христа і хрестився сам. За життя Лукіан багато проповідував і навіть навернув до віри своїх слухачів.

"Апостроф" розповідає про свято.

Історія свята

Апостолом Петром він був просвічений світлом Христової віри і прийняв Хрещення. Після смерті апостола святий Лукіан проповідував Євангеліє в Італії. У той час в Рим прийшов святий Діонісій Ареопагіт, учень апостола Павла. На прохання святого Климента, папи Римського, він дав згоду відправитися на проповідь Євангелія в західні країни і став підбирати собі супутників і помічників. Святий Климент, присвятивши святого Лукіана в єпископа, направив його, а також святих Маркелліна і Сатурнина, пресвітера Максіан і диякона Юліана зі святим Діонісієм.

З Італії святі проповідники припливли до Галлії. Святий Маркеллін з супроводом пішов до Іспанії, святий Сатурній - в Галію, а святий Діонісій з іншою дружиною - в межі Парісскіе. Звідти святий Лукіан з Максіаном і Юліанії вирушили до Бельгії.

Проповідь святого Лукіана була дуже успішною. Сильним благодатним словом і прикладом свого життя він навернув до християнства велику кількість язичників. Святий Лукіан був суворим подвижником, за весь день куштував лише шматок хліба і трохи води. У зверненні був лагідний, завжди радісний і світлий особою. Незабаром майже всі населення Бельгії звернулося до віри в Христа. У той час римський імператор Доміціан (81 - 96) спорудив друге (після Нерона, 54 - 68) гоніння на християн і видав указ, який наказував зраджувати мукам і страти всіх, хто відмовиться принести жертви поганським богам.

Святий був підданий жорстокому бичуванню, під час якого тільки повторював: "Ніколи не перестану серцем, вірою і устами хвалити Христа, Сина Божого". Святий мученик був обезголовлений. Над його тілом засяяло Небесне світло, і було чути голос Спасителя, який закликав доблесного страждальця в Небесне Царство для отримання мученицького вінця. Силою Божою святий встав, взяв свою відрубану голову, перейшов через річку і, дійшовши до обраного ним для поховання місця, ліг на землю і з миром спочив. При вигляді цього найбільшого чуда близько 500 язичників навернулися до Христа. Згодом над труною мученика Лукіана була споруджена церква, в яку перенесли останки і святих мучеників Максіан і Нуліана.

Прикмети і заборони 16 червня

День Лук'яна, 16 червня, передував Дню Митрофана, і люди намагалися не лягати спати рано, а прислухалися до подиху вітру. Наприклад, південний вітер 16 червня обіцяв хороший урожай ярих, а північно-західний вітер обіцяв дощове літо. Східний вітер обіцяв хвороби, а північно-східний - великі вітру влітку.

У цей день не можна:

  • Виконувати важку роботу по дому і в городі, турбувати землю.
  • Стригтися і фарбувати волосся, купатися у водоймах і річках.
  • Виходити заміж / одружитися.
  • Сваритися, конфліктувати, проявляти злість і схожі почуття.
  • Пити спиртні напої, багато є.

Прикмети дня:

  • Якщо на Лук'яна трапиться гроза - сінокіс буде поганим.
  • Якщо вихор повільно піднімається догори і довго обертається - погода буде ясна.
  • Якщо собака мало їсть і погано спить - до дощу.
  • Якщо совки кричать - до негоди.
  • Туман вранці стелиться по воді - до сонячній погоді.
  • Вітер південний - скоро виростуть ярі хліба.
  • Вітер північно-західний - буде сира погода.
  • Вітер північно-східний - чекати проливних дощів. Весь день йде дощ - до урожаю грибів.

Як повідомляв "Апостроф", 15 червня біля православних християн України розпочинається Петрів піст, який триватиме 27 днів і закінчиться в свято Петра і Павла, 12 липня.