RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

ЗМІ звинуватили голову "Держгеонадр" Опімаха у відновленні корупції

Голова "Держгеонадр" Роман Опімах займається відновленням корупції у відомстві замість її подолання.

Про це йдеться у матеріалі "Антикору".

"На початку листопада 2019 року відбулось призначення на посаду голови "Держгеонадр" креатури Віктора Пінчука – Романа Опімаха. Це лобіст в Асоціації газовидобувних компаній. "Держгеонадра" знаходиться на перехресті інтересів Коломойського, Пінчука, Фукса, Злочевського, Кононенка, Кропачева, Буткевича… Питання там вирішуються на мільйони доларів. Можливо, саме така мотивація була, коли Опімах вирішив покинути Асоціацію, в якій отримував заробітну плату в розмірі 10-15 тис доларів на місяць та перейшов на держслужбу із заробітною платою не більше 30-40 тис грн", – говориться в матеріалі.

Там наводяться приклади, що попри піар на "подоланні корупції", Опімах почав призначати на ключові посади представників олігархів та родичів.

"Основні керівні посади по роботі з персоналом, боротьбі з корупцією, забезпечення діяльності та документообігу залишились за ставлениками Олега Кирилюка - від попередніх смотрящих. Це результат домовленостей щодо збереження напрацьованих схем", – зазначають ЗМІ.

Журналісти запевняють, що діяльність Опімаха на чолі "Держгеонадр" не має нічого спільного з реформами та боротьбою з корупцією, а через прийняті ним рішення, збитків зазнає держава.

"Законом про держбюджет-2020 передбачено план надходжень до бюджету за кодом 22012100 по напрямку "Збір за видачу спеціальних дозволів на користування надрами та кошти від продажу таких дозволів" в розмірі 750 млн грн. За перший квартал сума надходжень склала всього близько 10 млн грн. Якщо взяти до прикладу минулі роки, сума надходжень до бюджету складала порядку 200 млн за аналогічний період", – говориться в статті.

Справа, на думку її авторів, у маніпуляціях з аукціонами на надровикористання.

"На заміну старим "корумпованим" прямим видачам спецдозіволів на надракористування прийшла цікава схема с голландськими аукціонами - поставити захмарну ціну, вдруге оголосити торги за процедурою зменшення ціни лоту (голландський аукціон), а потім потрібний надракористувач просто виграє, поставивши узгоджену ціну. Також не обійшлося без аукціонів, учасники яких були пов’язані одне з одним", – підкреслюють ЗМІ.

Вони зазначають, що робота "Держгеонадр" зведена до лобіювання інтересів олігархів та штучного піару на підставі популізму без реального реформування та досягнення результату.

"Така діяльність шкодить інтересам держави, не враховує інтереси середнього бізнесу. Злочевський та Пінчук не дарма вкладали кошти в Романа Опімаха, адже за його сприяння вони їх відіб’ють в сотню разів більше. Як завжди – за рахунок держави..." – резюмується в матеріалі.