RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Нардеп звинуватив Ситника в прикритті кума від кримінальної відповідальності за вбивство, документи

Сайт нардепа Олександра Дубинського звинуватив НАБУ Артема Ситника в прикритті свого кума від кримінальної відповідальності за смертельний наїзд на людину.

Нардеп Дубинський звернувся в прокуратуру і МВС і пробачить правоохоронців взяти під контроль це справ, повідомляє "РБК-Україна".

У 2005 році працівником правоохоронних органів було здійснено смертельний наїзд на людину. За кермом автомобіля знаходився посадова особа прокуратури Київської області Андрій Калужинський, кум і підлеглий директора НАБУ Артема Ситника. Журналісти сайту Дубинського звинувачують Ситника, що той сприяв нерозслідуванні справи про вбивство і просував Калужинського по службі як свого підлеглого.

"Закриттю кримінальної справи №47-713 від 10 листопада 2005 року посприяв начальник слідчого відділу прокуратури Київської області, сьогодні керівник НАБУ Артем Ситник, - повідомляє сайт депутата. - З інформації в ЗМІ було встановлено, що Артем Ситник та Андрій Калужинський знаходяться в близьких відносинах і є кумами. Внаслідок чого справа №47-713 від 10 листопада 2005 об'єктивно не розслідувалася, а терміни проведення експертиз затягувалися, і в кінцевому результаті виробництво було закрито. Можна зробити висновок, що завдяки "родинним" зв'язкам кар'єра злочинця, який мав понести кримінальну відповідальність, пішла в гору: він знаходиться на волі, а його дохід за 2019 рік становить понад 1,2 млн гривень".

Раніше ЗМІ писали, що керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський є кумом Ситника, що сам Ситник пізніше підтвердив в інтерв'ю. Також повідомлялося, що Калужинський носив прізвище Дурнопьян і змінив його, щоб не псувати собі кар'єру, після того, як на смерть збив дитину.

На сьогоднішній день справа по Калужинському, за фактом вчинення колишнім працівником правоохоронних органів ДТП, внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12018000000000375 від 20.06.2018. Розслідування веде Головне слідче управління Нацполіціі. Народний депутат Олександр Дубинський на початку червня 2020 року, керуючись ст. 16 закону "Про статус народного депутата України", звернувся в Генпрокуратуру і МВС України, де просив правоохоронців здійснити перевірку інформації і взяти під особистий контроль виробництво №12018000000000375 від 20.06.2018 з метою повного і об'єктивного розслідування.

У свою чергу МВС України вже повідомило депутату, що взяло на контроль виробництво і Нацполіція проводить перевірку викладеної інформації.

За повідомленням ЗМІ, на ключові посади в НАБУ його директор Артем Ситник призначив своїх кумів і кумів кумів. У керівництві бюро крім Калужинською працюють куми Ситника Борисенко Олег, Омельченко Олександр і Олександр Поліщук. А в першому підрозділі детективів НАБУ працюють переважно колишні працівники силових органів Київської області. До НАБУ Ситник і Калужинський разом працювали в прокуратурі Київської області.