RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

День кримськотатарського прапора 2020: яскраві привітання в картинках

У п'ятницю, 26 червня, в Україні та світі відзначають День кримськотатарського національного прапора. Свято було встановлено в 2010 році.

"Апостроф" зібрав яскраві листівки з Днем кримськотатарського прапора.

Прапором кримських татар є полотнище блакитного кольору з жовтою емблемою (тамга, Тарак-тамгa) в верхньому лівому кутку.

Тамга - це родовий знак династії Гераїв, що правила Кримським ханством, який використовується сьогодні кримськими татарами як національний символ.

Вперше прапор був прийнятий Курултаєм (національним з'їздом) кримських татар в 1917 році, після Лютневої революції в Росії.

30 червня 1991 року знову скликаними Курултаєм цей прапор був повторно прийнятий як національний.

У Києві в цей день відбудеться низка урочистих заходів.

Так, відбудеться Церемонія урочистого підняття кримськотатарського прапора на флагштоку біля будівлі МЗС України за участю Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Крім того в День кримськотатарського прапора відбудеться автопробіг вулицями Києва. Він стартує від Міжнародного виставкового центру, а завершиться на Майдані Незалежності. Пізніше пасажири-учасники автопробігу приєднаються до ходи-винесення великого кримськотатарського прапора.

Кульмінація заходів - Урочиста хода з винесенням великого кримськотатарського прапора розпочнеться ввечері на вул. Хрещатик, 29/1. Завершення ходи відбудеться також на Майдані Незалежності.

Як повідомляв "Апостроф", 18 травня президент України Володимир Зеленський звернувся до народу з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Глава держави звернув увагу на те, що жертвами цього злочину стали тисячі людей.