RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Повинні вимагати: Філарет пояснив, який томос потрібен українській церкві

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (Денисенко) очікує від Константинополя новий томос, який, на його думку, зробить православну церкву в Україні по-справжньому автокефальною і незалежною.

Про це патріарх Філарет повідомив в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу".

На думку глави Української Православної Церкві Київського Патріархату (УПЦ КП), від томосу з таким змістом, який передав Україні Константинопольський Патріарх, потрібно відмовитися.

"Ми вимагали, вимагаємо і будемо вимагати до кінця такий Томос, який мають інші церкви. Ми будемо твердо стояти на позиції патріархату. Якщо Вселенський Патріарх дасть новий Томос патріархату, то це буде означати, що ми дійсно стали автокефальною, незалежною церквою", - заявив Філарет.

Він також пояснив, що очолювана ним УПЦ КП вийшли зі складу Православної церкви України (ПЦУ) через небажання "бути залежними від Константинопольського Патріарха".

"20 червня 2019 ми скликали Помісний собор за всіма правилами, канонами і нашим статутам. Помісний собор має право скликати патріарх, і я це зробив. На соборі були присутні єпископи, духовенство, миряни з тих єпархій, які вирішили залишитися в Київському Патріархаті. І цей , хоч і невеликий склад, вирішив, що ми виходимо зі складу ПЦУ і продовжуємо існувати як Київський Патріархат, як незалежна церква. і чекати того часу, коли Українська церква отримає справжній Томос про автокефалію ", - повідомив Філарет.

На його думку, держава не мала права знімати з реєстрації УПЦ КП, тому що він, як патріарх, з таким проханням не звертався. Тому зараз йде судова тяганина з цього приводу. Філарет також стверджує, що ПЦУ, якою керує митрополит Єпіфаній зареєстрована незаконно, тому що ПЦУ не провела свій Помісний собор і не прийняла на ньому свій статут про управління церквою.

"Митрополит Єпіфаній, як предстоятель церкви, після свого обрання повинен був скликати Помісний собор і на ньому прийняти новий статут вже автокефальної церкви. Грецький статут нехай залишається в Греції. Але пройшло вже півтора року, а Помісний собор досі не зібрали. А якщо немає Помісного собору і немає затвердженого на соборі статуту, то державі нічого реєструвати ", - вважає Філарет.

Детальніше про те, що відбувається з незалежністю православної церкви в Україні, читайте в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу" патріарха Філарета: Ми будемо вимагати новий Томос - Патріарх Філарет