RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні підвищують пенсії з 1 липня: кому і на скільки

Українські пенсіонери, у яких мінімальний розмір виплат, після 1 липня отримуватимуть на 74 гривні більше.

"Апостроф" підрахував, кому і на скільки збільшать пенсійні виплати після чергової індексації.

З 1 липня в Україні розмір мінімальної пенсії стане більше на 74 гривні. Тому саме таку доплату отримають близько 3 мільйонів українських пенсіонерів - більше чверті від їх загальної кількості.

Виросте також розмір максимальної пенсії, яка становить 10 прожиткових мінімумів для втратили працездатність. Її розмір учелічітся з нинішніх 16 380 гривень до 17 120 гривень (на 740 гривень більше). Таку пенсію, виходячи і даних за попередні роки, отримують близько 20 тисяч українців.

Крім того, з 1 липня збільшаться доплати за стаж. Пенсіонери-чоловіки, які мають стаж понад 35 років, і жінки зі стажем роботи понад 30 років, отримають щомісячні доплати в розмірі 1% від мінімальної пенсії (74 копійки) за кожен додатковий рік.

Раніше перерахунок також торкався українських донорів крові - їх надбавки складають 10% від прожиткового мінімуму, причому середнього, а не для втратили працездатність. Оскільки з 1 липня середній розмір прожиткового мінімуму збільшується з 2027 гривень до 2118 гривень, відповідно для донорів розмір надбавки повинен вирости з 202,7 гривні до 211,8 гривні.

За приблизними розрахунками, в липні більше 3 мільйонів українців поліпшать своє матеріальне становище.

Детальніше про те, кому і на скільки підвищать пенсії в Україні, читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні збільшать прожитковий мінімум: кому 1 липня підвищать пенсії